Τρακάρουν όπου βρουν τα Tesla; (video)

Τρακάρουν όπου βρουν τα Tesla; (video)

Για μια ακόμα φορά το μοντέλο S του Αμερικανού κατασκευαστή εμπλέκεται σε ατύχημα, από αστοχία λειτουργίας του συστήματος «αυτόματου πιλότου».

Τρακάρουν όπου βρουν τα Tesla; (video)

Το ένα πίσω από το άλλο προστίθενται τα συμβάντα με το σύστημα ημι αυτόνομης οδήγησης Autopilot των Tesla S.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά τη δυσλειτουργία του υποσυστήματος Traffic-Aware Cruise Control. Αυτό ρυθμίζει την ταχύτητα του Tesla σύμφωνα με αυτή των προπορευόμενων αυτοκινήτων, φρενάροντας και επιταχύνοντας αυτόματα σε συνθήκες κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αντί το αυτοκίνητο να φρενάρει εμπρός από τον ακινητοποιημένο φορτηγάκι στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου, επιτάχυνε καθώς προφανώς «διάβαζε» την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτοκινήτου, που έκανε ελιγμό αποφυγής και συνέχισε την πορεία του.

Αυτή τη φορά το ατύχημα συνέβη επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Σύμφωνα με την οδηγό του Tesla Κρις Τόμαν, κανένα από τα συστήματα αποφυγής της πρόσκρουσης δεν λειτούργησε σωστά, ενώ, όταν επικοινώνησε με το

ευρωπαϊκό παράρτημα της αμερικανικής εταιρείας, τον ενημέρωσαν ότι τα πάντα λειτούργησαν όπως έπρεπε.

Τότε, γιατί τράκαρε το Tesla; Η απάντηση βρίσκεται στις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου, που αναφέρουν τα εξής: «Το σύστημα Traffic Aware Cruise Control δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα πάντα και έτσι υπάρχει πιθανότητα να μην φρενάρει ή να μειώσει την ταχύτητα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ταχύτητα ξεπερνά τα 80 χλμ./ώρα και το όχημα που ακολουθείτε αλλάξει απότομα κατεύθυνση, την ίδια στιγμή που ένα σταθερό όχημα, αντικείμενο, δίτροχο ή πεζός βρεθεί εμπρός σας αντί αυτού».

Μαζί με αυτή την προειδοποίηση, υπάρχει πάντα η βασικότερη όλων, ότι ανεξάρτητα από τη λειτουργία των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, ο οδηγός είναι αυτός που έχει την ευθύνη αποφυγής ενός ατυχήματος.

Όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο ιδιοκτήτης του Tesla: «Ναι, θα έπρεπε να είχα αντιδράσει νωρίτερα. Αλλά όταν το αυτοκίνητο έχει φρενάρει 1.000 φορές πριν από αυτή σωστά, το εμπιστεύεσαι σε κάθε περίσταση. Λάθος μου».

Tesla Model S on autopilot crashes into van on highway

Best of internet