Γιατί τα φορτηγά έχουν κεραίες; (video)

Γιατί τα φορτηγά έχουν κεραίες; (video)
Τα τρόλεϊ ζήλεψαν Scania και Siemens, που προτείνουν ηλεκτρικά φορτηγά να κινούνται σε αυτοκινητόδρομους με κατάλληλο δίκτυο παροχής ενέργειας.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί τόσο στους αστικούς δρόμους με τα γνωστά μας τρόλεϊ, όσο και στους σιδηροδρόμους, με τους ηλεκτρικούς συρμούς.

Την ίδια ακριβώς πρόταση, δηλαδή φορτηγά με ηλεκτρικούς κινητήρες που θα αντλούν την ενέργεια από υπέργειο δίκτυο καλωδίων μεταφοράς ρεύματος στους αυτοκινητοδρόμους, προτείνουν η Scania σε συνεργασία με την Siemens.

Μάλιστα, ο πρώτος αυτοκινητόδρομος μήκους 2 χιλιομέτρων για την πραγματοποίηση των δοκιμών των φορτηγών – τρόλεϊ, δημιουργήθηκε στην επαρχία Γκάβλεμποργκ της Σουηδίας και θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 22 Ιουνίου του 2016.

Οι δοκιμές των ηλεκτρικών φορτηγών έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ενώ πλέον το πρόγραμμα της ανάπτυξής τους έχει την αιγίδα και του υπουργείου μεταφορών της Σουηδίας. Στόχος των αρχών της χώρας είναι έως το 2030, τα οχήματα που κυκλοφορούν σε αυτή να είναι πλήρως απαλλαγμένα από ορυκτά καύσιμα δηλαδή ηλεκτρικά με μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σουηδία δημιούργησε τον πρώτο στο είδος του «ηλεκτρικό» αυτοκινητόδρομο, ώστε να γίνουν οι σχετικές δοκιμές για πλήρως ηλεκτροκίνητα φορτηγά.

Αντίθετα από τα αυτοκίνητα που έχουν σχετικά μικρούς κινητήρες και τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την ενέργεια που απαιτούν σε μπαταρίες, τα φορτηγά, με τη σημερινή τεχνολογία των συσσωρευτών, θα είχαν εξαιρετικά μικρή αυτονομία. Αυτό, φυσικά, έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ρόλο του φορτηγού, οπότε η λύση της άντλησης της απαραίτητης ενέργειας εν κινήσει, είναι η μόνη ενδεδειγμένη με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα.

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση μένει να λυθούν αρκετά ζητήματα, όπως η υποδομή του δικτύου ηλεκτροδότησης των δρόμων σε άλλες χώρες, καθώς καμία εταιρεία δεν θα αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία μόνο για οχήματα εθνικών μεταφορών ή για συγκεκριμένες χώρες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!