«Πριγκίπισσα» του Μονακό η McLaren

Νίκος Τσιώκος
«Πριγκίπισσα» του Μονακό η McLaren
Το Γκραν Πρι του Μονακό είναι προ των πυλών και ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αριθμοί που το πλαισιώνουν. Αφεντικό η McLaren με 15 νίκες, 15 χρόνια έχει να κερδίσει στο Μόντε Κάρλο η Ferrari.

Στο Μονακό συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η δράση της Formula1 και παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί στο εν λόγω Γκραν Πρι. Περισσότερο το πράττουν αυτό τρία γεγονότα. Το ένα είναι ότι η McLaren είναι το απόλυτο αφεντικό στο Μόντε Κάρλο με 15 νίκες, το δεύτερο πως η Ferrari έχει να κερδίσει εκεί από το 2001, όταν επικράτησε ο Μίκαελ Σουμάχερ, και το τρίτο ότι το παρθενικό Γκραν Πρι το 1950 διήρκεσε πάνω από 3 ώρες.

Αναλυτικά οι αριθμοί του Μόντε Κάρλο

63: Το φετινό θα είναι το 63ο Γκραν Πρι του Μονακό στη Formula1. Μαζί με το Σίλβερστοουν, το Σπα και τη Μόντσα είναι οι τέσσερις πίστες που ήταν στο καλεντάρι την παρθενική σεζόν το 1950 και παραμένουν μέχρι σήμερα.

6: Το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στο Μονακό έχει ο Άιρτον Σένα με 6, εκ των οποίων οι 5 ήταν συνεχόμενες από το 1989 μέχρι και το 1993. Θα μπορούσε να έχει φτάσει και τις 7 σερί, αν δεν είχε το ατύχημα το 1988.

233: Είναι ο αριθμός των γύρων, στους οποίους ο Βραζιλιάνος οδήγησε συνεχόμενα την κούρσα στον αγώνα του Μονακό από το 1989 μέχρι και το 1991.

5: Για την τέταρτη σερί νίκη στο Μονακό πάει ο Νίκο Ρόσμπεργκ, καθώς έχει κυριαρχήσει εκεί τα τρία τελευταία χρόνια.

50: Η κατά προσέγγιση ταχύτητα σε χιλιόμετρα που μπορεί να πάρει κάποιος την περίφημη έκτη στροφή (Grand Hotel Hairpin).

66.6: Είναι το ποσοστόσο αγώνων, στους οποίους το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά την εμφάνισή του στην πίστα τα τελευταία 15 χρόνια.

14: Η νίκη του Ολιβιέ Πανίς το 1996 παραμένει αυτή με εκκίνηση από τη χαμηλότερη θέση, καθώς είχε εκκινήσει 14ος. Επίσης, είναι η τελευταία που πανηγύρισε Γάλλος στην F1.

15: Είναι οι περισσότερες νίκες ομάδας στο Μόντε Κάρλο και τις έχει η McLaren.

3: Μόλις 3 μονοθέσια τερμάτισαν το Γκραν Πρι του Μονακό το 1996 και είναι ο πιο... φτωχός απολογισμός σε τερματισμό αγώνα στην ιστορία της F1.

2001: Ήταν η τελευταία νίκη της Ferrari στο Μόντε Κάρλο. Τότε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Μίκαελ Σουμάχερ.

4: Είναι ο αριθμός των pole position που κατέκτησε ο Τζιμ Κλαρκ στο Μονακό, ενώ δεν έφτασε ούτε μία φορά στη νίκη.

0.215: Είναι η μικρότερη διαφορά νίκης στην ιστορία του αγώνα, με τον Άιρτον Σένα να επικρατεί του Νάιτζελ Μάνσελ το 1992.

3.6: Η μεγαλύτερη δύναμη G που δέχονται οι πιλότοι.

100: Είναι ο αριθμός των γύρων που συμπλήρωσε ο νικητής του Γκραν Πρι του Μονακό το 1950, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Είναι ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια αγώνας στην ιστορία και διήρκεσε 3 ώρες, 13 λεπτά και 18.7 δεύτερα.

2.53: Τόσα δευτερόλεπτα χρειάστηκε η McLaren για το ταχύτερο πιτ σποτ του αγώνα πέρυσι, το οποίο έγινε στον Τζένσον Μπάτον.

295.8: Ήταν η υψηλότερη ταχύτητα σε χλμ./ώρα που είδαμε στο περσινό Γκραν Πρι, αφού τόσα έπιασε ο Σέρχιο Πέρεζ.

10: Τόσες φορές έχει αλλάξει η διαμόρφωση της πίστας από το 1950, όταν διεξήχθη το πρώτο Γκραν Πρι του Μονακό στη Formula1. Η τελευταία ήταν πέρυσι, όταν η πίστα μίκρυνε κατά τρία μέτρα λόγω της ανακατάταξης στις στροφές 12-14.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!