Πώς να διαλέξεις το ιδανικό αυτοκίνητο

Gazzetta team
Πώς να διαλέξεις το ιδανικό αυτοκίνητο
Τρεις συντάκτες βρίσκουν το μοντέλο της SEAT που ταιριάζει στον χαρακτήρα και στις ανάγκες τους!

Η SEAT αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες αυτοκινήτων στην Ευρώπη και τα μοντέλα της ξυπνούν πάθος, ενώ συνδυάζουν την πρακτικότητα με τις λογικές τιμές. Τρεις συντάκτες του Gazzetta.gr έβαλαν στο μικροσκόπιο το Mii, το Ibiza και το Leon και ο καθένας επέλεξε εκείνο που ταιριάζει ιδανικά στον χαρακτήρα του και στις προσωπικές ανάγκες του. Δείτε, ποιο μοντέλο της SEAT προτίμησαν και γιατί.

Πέτρος (36 ετών, πατέρας δύο παιδιών) - SEAT Mii

Βασικά χρειαζόμαστε ένα δεύτερο αυτοκίνητο στην οικογένεια για τα καθημερινά δρομολόγια από το σπίτι στο γραφείο, για τα ψώνια και για να μετακινούμαστε οικονομικά και με ασφάλεια στην πόλη. Υπάρχουν πολλά μίνι, όμως το SEAT Mii με κατέκτησε με την πρώτη ματιά με το στυλ των τρίθυρων ή πεντάθυρων αμαξωμάτων του, αλλά και με τα υπόλοιπα προσόντα του. Χάρη στο συγκρατημένο μήκος των 3,56 μ. και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες περιμετρικά παρκάρει πανεύκολα, ενώ ταυτόχρονα βολεύεται μέσα σε αυτό όλη η οικογένεια. Μου αρέσει επίσης που κυκλοφορεί με κινητήρα 1.0lt, που σε κάνει να ξεχνάς πού βρίσκεται το βενζινάδικο, γιατί αρκείται – στην έκδοση των 60hp – σε μόλις 4,5 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. Το Mii με εκπαίδευσε μάλιστα να οδηγώ με έναν πιο βιώσιμο τρόπο χάρη στη λειτουργία Eco Trainer, η οποία σου μαθαίνει τα βασικά μυστικά της οικονομικής οδήγησης.

Φυσικά, με ενδιαφέρει πολύ (όπως και τους περισσότερους) η ασφάλεια και εδώ το SEAT Mii είναι κορυφαίο, καθώς έχει αξιολογηθεί με πέντε αστέρια στα crash tests του EuroNCAP. Επίσης, αν και λιλιπούτειο, εξοπλίζεται με το σύστημα Safety Assist, το οποίο ανιχνεύει τα προπορευόμενα οχήματα ή άλλα εμπόδια και φρενάρει μόνο του, αν διαπιστώσουν οι αισθητήρες του, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ατυχήματος. Ακατανίκητο επιχείρημα υπέρ του Mii είναι το καινοτόμο σύστημα SEAT Portable System Live, που επιτρέπει την online αναζήτηση στο Ίντερνετ, την πλοήγηση με φωνητικές εντολές και παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες με το πάτημα ενός μπουτόν. Όλα αυτά με τιμές που ανακουφίζουν τον προϋπολογισμό μας και συνδυάζονται με προνομιακά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Νίκος (33 ετών, αρραβωνιασμένος) - SEAT Ibiza

Ήθελα ένα πολυσύνθετο μοντέλo που να μπορεί να τα συνδυάζει όλα: να μου αρέσει οπτικά, να απολαμβάνω την οδήγησή του, να είναι στα μέτρα μας και να μην κοστίζει μία περιουσία. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια και φεύγω συχνά από την πόλη, οπότε κατέληξα εύκολα στο SEAT Ibiza – συνδυάζει με ιδανικό τρόπο την ευελιξία και την οικονομία ενός μίνι πόλης με τις ταξιδιωτικές αρετές ενός αυτοκινήτου μεγαλύτερης κατηγορίας. Το μόνο δίλημμα που είχα ήταν μεταξύ των πολλών διαφορετικών εκδόσεων, όμως τελικά προτίμησα το πιο πρακτικό πεντάθυρο. Με «πονοκεφάλιασε» – ευχάριστα εννοείται – και η μεγάλη γκάμα των κινητήρων TSi βενζίνης και TDi πετρελαίου, οι οποίοι αποδίδουν από 75 έως 192 ίππους και συνδυάζουν τις σπιρτόζες επιδόσεις με οικονομική κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Βασικά αμφιταλαντευόμουν μεταξύ του βενζινοκίνητου 1.0 ΕCO TSi με 95 ή 110 ίππους και τις γρήγορες επιδόσεις και του πετρελαιοκίνητου 1.4 ΤDi σε τρεις εκδοχές 75, 90 ή 105 ίππων, που διαθέτει επίσης εξαιρετική ροπή. Και οι δύο κινητήρες διακρίνονται για την χαμηλή τους κατανάλωση, μάλιστα το οικονομικότερο ντιζελοκίνητο SEAT Ibiza αρκείται σε μόλις 3,6 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ.

Μεγάλος πειρασμός είναι αναμφίβολα και ο πλούσιος εξοπλισμός του Ibiza, που είναι από τους κορυφαίους της κατηγορίας και ταιριάζει στα γούστα μου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό ηχοσύστημα με επτά ηχεία και γούφερ χαμηλών συχνοτήτων, για να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας μουσική, ενώ χάρη στο SEAT Full Link μπορείς να συνδέσεις την οθόνη του αυτοκινήτου με το Smartphone. Στο Ibiza μπορείς επίσης να βάλεις την προσωπική σου «σφραγίδα», επιλέγοντας τους δικούς σου χρωματισμούς για τη μάσκα, τα καλύμματα των καθρεπτών και τις ζάντες, ενώ το ίδιο γίνεται και στο εσωτερικό με τις ταπετσαρίες, το ταμπλό, τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος, τους αεραγωγούς, τον επιλογέα ταχυτήτων και τις χειρολαβές. Εννοείται, ότι άλλο μεγάλο ατού είναι οι προσγειωμένες τιμές του Ibiza. Πώς να αντισταθείς σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο;


Γιώργος (43 ετών, παντρεμένος) - SEAT Leon

Είμαι πιστός φίλος της SEAT. Χρησιμοποιώ συνειδητά τη λέξη φίλος και όχι πελάτης, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου διάφορα μοντέλα της ισπανικής μάρκας με την οποία έχω «δεθεί» πλέον και συναισθηματικά, αφού δεν απογοητεύτηκα ποτέ από τα προϊόντα της. Το λεγόμενο «οικογενειακό αυτοκίνητο» ταυτίζεται συνήθως με συντηρητικά μοντέλα αποκλειστικά χρηστικού χαρακτήρα. Το SEAT Leon αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα, αφού όποια έκδοση και να διαλέξεις – τρίθυρη, πεντάθυρη και ST στέισον βάγκον – είναι πανέμορφη και ταυτόχρονα λειτουργική. Υπάρχει επίσης πληθώρα επιλογών για τους κινητήρες, που ξεκινούν από 86 ίππους και φτάνουν τους 290 στην εκρηκτική έκδοση Cupra, όλες όμως δίνουν, ανεξάρτητα από την απόδοσή τους, προτεραιότητα στην οδηγική ευχαρίστηση και στη συγκρατημένη κατανάλωση. Επέλεξα την έκδοση 1.0lt TSI 115hp που συνδυάζει οικονομία diesel με επιδόσεις βενζίνης.

Το SEAT Leon έγινε μέλος της οικογένειάς μου, την οποία φιλοξενεί άνετα στο ευρύχωρο σαλόνι του, ενώ η συμβίωση μαζί του είναι απολαυστική, αφού δίνει έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι κάνει τη νύχτα ημέρα με τα φώτα LED και χάρη στο SEAT Drive Profile αλλάζει χαρακτήρα στον δρόμο, καθώς μπορείς να επιλέξεις μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης, Eco, Normal και Sport. Γενικότερα, ο εξοπλισμός είναι κορυφαίων προδιαγραφών. Το σύστημα ανίχνευσης της κόπωσης του οδηγού, η υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, η αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων, τα LED φωτιστικά σώματα, το σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών και το ενεργό Cruise Control είναι μερικά μόνο από τα συστήματα ασφαλείας που προσφέρονται! Από την άλλη, το κομμάτι της άνεσης και της συνδεσιμότητας είναι άλλο ένα δυνατό χαρτί του κόμπακτ μοντέλου SEAT. Κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πολυμέσων SEAT Full Link, υποβοήθηση στάθμευσης και αισθητήρες φωτός / βροχής, κάνουν ευκολότερη και πιο διασκεδαστική τη ζωή του οδηγού και των επιβατών. Οι ασυναγώνιστες τιμές συμπληρώνουν το παζλ ενός αυτοκινήτου, που το λατρεύουν όσοι αγαπούν τα σπορ και ευρύχωρα μοντέλα με οικονομικούς κινητήρες και πλούσιους εξοπλισμούς. Και το SEAT Leon αποτελεί τον ορισμό τους.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα μοντέλα της ισπανικής μάρκας, μπορείτε να βρείτε στον πολύ καλά ενημερωμένο ιστότοπο της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!