Ένα εντυπωσιακό μάθημα υδρολίσθησης (video)

Ένα εντυπωσιακό μάθημα υδρολίσθησης (video)
Ένα αυτοκίνητο χάνει ακαριαία την πρόσφυσή του σε αυτοκινητόδρομο της Ρωσίας, καθώς η μεγάλη ταχύτητα και η βροχή συνθέτουν το σκηνικό της υδρολίσθησης.

Τα αυλάκια που έχουν όλα τα ελαστικά δρόμου στο πέλμα τους έχουν ένα και μόνο στόχο: να αποχετεύουν το νερό που βρίσκεται συσσωρευμένο στο οδόστρωμα, διατηρώντας την επαφή του ελαστικού με την άσφαλτο.

Ωστόσο, ο όγκος του νερού που μπορεί να διαχειριστεί ένα ελαστικό είναι πεπερασμένος και, όταν αυτός ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο, που μειώνεται ανάλογα με την ένταση της βροχής, την αύξηση της ταχύτητας και της φθοράς του ελαστικού, τότε επέρχεται η υδρολίσθηση. Με απλά λόγια, το ελαστικό δεν έχει πλέον επαφή με την άσφαλτο αλλά μόνο με το φιλμ του νερού, με αποτέλεσμα μηδενική πρόσφυση.

Πάντα μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και ένα video δεκάδες χιλιάδες, γι΄αυτό σταματάμε εδώ και δίνουμε τη σκυτάλη στο πολύ σύντομο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό αυτό φιλμ.

Με μια σημείωση όμως: ακόμα και αν το αυτοκίνητό σας έχει ESP, στην περίπτωση της υδρολίσθησης αυτό πιθανώς να μην προσφέρει καμία βοήθεια, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσφυση των ελαστικών με το οδόστρωμα.

Έτσι, η ενεργοποίησή του μπορεί να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και το αυτοκίνητο να σταματήσει την ανεξέλεγκτη πορεία του τότε και μόνο τότε, όταν η ταχύτητα μειωθεί αρκετά για να ανακτήσουν τα ελαστικά τη δυνατότητα αποχέτευσης του νερού και, φυσικά, πρόσφυση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!