Κινητήρας 1.6 λίτρων με 400 ίππους; (video)

Κινητήρας 1.6 λίτρων με 400 ίππους; (video)
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κινητήρας παραγωγής με τόσο μικρό κυβισμό και τόσο μεγάλη απόδοση. Η Koenigsegg υποστηρίζει ότι θα τον κατασκευάσει.

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής supercar έχει μέχρι σήμερα τον πιο αποδοτικό κινητήρα παραγωγής. Το σύνολο των 5.0 λίτρων της One:1 αποδίδει 1.364 ίππους ή 272,8 ίππους/λίτρο κυβισμού. Φυσικά είναι διαφορετικό το επίπεδο απόδοσης που μπορεί να έχει ένας κινητήρας με 8 κυλίνδρους μεγάλου κυβισμού και διαφορετικό ένας πολύ μικρότερος, με μόλις 4 κυλίνδρους.

Αυτό μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Christian von Koenigsegg, τον ευφυή ιδιοκτήτη του ομώνυμου εργοστασίου που κατασκευάζει τα πανάκριβα μοντέλα Agera, Regera και φυσικά το One:1.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας κινητήρας 1.6 λίτρων, τετρακύλινδρος, με απόδοση κοντά στους 400 ίππους είναι απόλυτα εφικτός για την εταιρεία του.

«Εφαρμόζοντας τις ίδιες αρχές των κινητήρων των κινητήρων στα supercar που κατασκευάζουμε, μπορούμε να πετύχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα ειδικής ισχύος. Φυσικά, ένας τέτοιος κινητήρας θα έχει σφυρήλατα πιστόνια, σφυρήλατο στρόφαλο και ειδικά κράματα μετάλλων στις βαλβίδες για να μπορεί να χειριστεί τα θερμικά φορτία, αλλά είναι εφικτός».

Σε ποιο μοντέλο της όμως η Koneigsegg θα τοποθετήσει έναν τόσο μικρό και ισχυρό κινητήρα; «Συνεργαζόμαστε με τη κινεζική Qoros, για την κατασκευή ενός κινητήρα 1.6 λίτρων που θα έχει αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή να αποδώσει περισσότερους από 400 ίππους» αναφέρει ο Christian, δείχνοντας ότι οι Κινέζοι έχουν πολύ υψηλούς στόχους για τα μελλοντικά τους μοντέλα, αλλά και ότι η σουηδική εταιρεία δεν έχει βλέψεις να αλλάξει κατεύθυνση προς πιο μικρά και φθηνά μοντέλα.

Ο Christian von Koenigsegg δεν παράλειψε να αναφερθεί και στην θυγατρική εταιρεία Freevalve, που εξελίσσει έναν κινητήρα με σύστημα ηλεκτρικής ενεργοποίησης των βαλβίδων, κάτι που θα σημάνει την κατάργηση των εκκεντροφόρων στους κινητήρες. «Αυτή η τεχνολογία θα αποφέρει ένα επιπλέον 3-5% αύξηση στην ισχύ των κινητήρων εσωτερικής καύσης» σημειώνει, λόγω της μείωσης των τριβών.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας αυτής της τεχνολογίας στον τετρακύλινδρο κινητήρα, που ήδη εξελίσσει η σουηδική εταιρεία για την κινεζική Qoros.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!