Απ'το Βορρά μέχρι το Νότο με Porsche Cayenne

Απ'το Βορρά μέχρι το Νότο με Porsche Cayenne
Μια Porsche Cayenne και τρεις άντρες έσπασαν ένα Παγκόσμιο ρεκόρ, όταν κατάφεραν να ταξιδέψουν από το πιο Βόρειο σημείο της Ευρώπης έως και το Νοτιότερο της Αφρικής, γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο το έχει επιχειρήσει ποτέ με αυτοκίνητο.

Χωρίζοντας τη... γη στα δύο, ένας Δανός, ένας Νοτιοαφρικανός και ένας Λιθουανός, κατάφεραν να σπάσουν ένα Παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς πραγματοποίησαν γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο τη διαδρομή από το Νόρντκαπ της Νορβηγίας έως και το Κέιπ Αγκούλιας της Νότιας Αφρικής. Ο Γιάν Καλμάρ, ο Σαούν Νέιλ (οδηγοί αγώνων) και ο Βιτόλντας Μίλιους (δημοσιογράφος) ήταν οι τρεις άνδρες που επέτυχαν να διανύσουν 17.450 χιλιόμετρα σε 8 ημέρες, 21 ώρες και 3 λεπτά, χρόνος που τους χάρισε και το ρεκόρ. Η Porsche Cayenne που χρησιμοποίησαν ήταν στη Diesel έκδοσή της και χρειάστηκε 1.949 λίτρα καυσίμου, με τον υπολογιστή ταξιδίου να γράφει μέση κατανάλωση 11,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Βέβαια, δεν ήταν όπως βγήκε από το εργοστάσιο, καθώς δέχτηκε μια σειρά βελτιώσεων.

Αρχικά, εφοδιάστηκε με ρεζερβουάρ 200 λίτρων για μεγαλύτερη αυτονομία και λιγότερες στάσεις, διαφορετική ανάρτηση, ελαστικά εκτός δρόμου, ένα ψυγείο, Roll-Cage, ανακλινόμενο πίσω κάθισμα και καλύτερη προστασία της «κοιλιάς» του αυτοκινήτου, με τον κινητήρα και το κιβώτιο να παραμένουν εργοστασιακά. Οι τρεις τους εναλλάσσονταν μεταξύ τους, με τη σειρά να έχει ως εξής: οδηγός, συνοδηγός και βοήθεια του οδηγού (οδηγίες, πλοήγηση κλπ) και ξεκούραση στο πίσω κάθισμα για να επαναληφθεί η σειρά. Το μόνο κομμάτι της διαδρομής που δεν καλύφθηκε οδικώς ήταν από την Κωνσταντινούπολη έως και το Τελ Αβίβ, όπου και επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο μεταφορών λόγω του πολέμου στη Συρία. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο πλεονέκτημα από πλευράς χρόνου, καθώς για να «ισοφαριστεί» η διαφορά, κάθισαν 19 ώρες και 10 λεπτά στο αεροδρόμιο, με το χρόνο να υπολογίζεται με μια ενδεικτική μέση ταχύτητα των 90 χλμ./ώρα που θα είχε το αυτοκίνητο αν ταξίδευαν. Ο τελικός απολογισμός για την Cayenne από άποψης βλαβών ήταν τρεις σπασμένες ζάντες, τέσσερα κλαταρίσματα ελαστικού, ένα σπασμένο παρμπρίζ, λυγισμένη ανάρτηση και ένα σπασμένο αμορτισέρ. Το προηγούμενο ρεκόρ έγινε με ένα Volkswagen Touareg V6 TDi, το οποίο χρειάστηκε εννέα ημέρες, τέσσερις ώρες και οκτώ λεπτά για την ίδια διαδρομή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!