Με ποιά αυτοκίνητα δεν στέλνεις ούτε γράμμα; (video)

Με ποιά αυτοκίνητα δεν στέλνεις ούτε γράμμα; (video)

Παράγονται στην Ινδία, πωλούνται χωρίς καν αερόσακους και στις δοκιμές πρόσκρουσης του Global NCAP δεν αποσπούν ούτε ένα αστέρι. 

Με ποιά αυτοκίνητα δεν στέλνεις ούτε γράμμα; (video)

Θα περίμενε κανείς ότι αυτοκίνητα που στις δοκιμές πρόσκρουσης του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων (Global NCAP) δεν αποσπούν κανένα αστέρι, είναι τουλάχιστον κάποιου περιθωριακού κατασκευαστή.

Λάθος. Μοντέλα της Renault, της Suzuki και της Hyundai που κατασκευάζονται στην Ινδία και διατίθενται κυρίως στην εγχώρια αγορά, δεν διαθέτουν καν αερόσακο στο βασικό τους εξοπλισμό ενώ οι ζώνες ασφαλείας και τα υπόλοιπα συστήματα συγκράτησης, αν υπάρχουν, δεν καταφέρνουν να προστατέψουν επαρκώς τους επιβάτες σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Με τιμές που στην ινδική αγορά δεν ξεπερνούν τα 4.000€, μιλάμε πάντα για καινούρια αυτοκίνητα, μοντέλα όπως το Renault Kwid, το Suzuki Celerio και το Hyundai Eon δεν διαθέτουν ούτε αυτά που στην Ευρώπη θεωρούμε βασικά στοιχεία εξοπλισμού παθητικής ασφάλειας.

Η δικαιολογία είναι το πολύ χαμηλό κόστος και ο αντίλογος των κατασκευαστών στις αιτιάσεις των διεθνών οργανισμών για το απαράδεκτο επίπεδο παθητικής ασφάλειας χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως, στην αντίθετη περίπτωση, οι κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών θα μετακινούσαν την οικογένειά τους με μοτοσικλέτα.

Αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, ωστόσο οργανισμοί όπως ο Global NCAP έχουν αποδείξει πως με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των μόλις 100€/αυτοκίνητο, το επίπεδο της παθητικής ασφάλειας μπορεί να βελτιωθεί κατακόρυφα, με την τοποθέτηση για παράδειγμα αερόσακου οδηγού και προεντατήρων στις ζώνες ασφαλείας.

Φυσικά οι εταιρείες αυτοκινήτων υπολογίζουν και κάτι ακόμα. Ένα τέτοιο κόστος, πολλαπλασιασμένο επί εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που διαθέτουν στην ινδική αγορά, σημαίνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ –για να μην αναφέρουμε ρουπίες- λιγότερα για αυτούς κέρδη.

Ακριβώς γι’ αυτό κλείνουν τα αυτιά τους όσο ακόμα μπορούν και συνεχίζουν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα που απευθύνονται σε αναλώσιμους πληβείους.  

Renault Kwid (I) - NO Airbags

Suzuki Maruti Celerio - NO Airbags

Hyundai Eon - NO Airbags

Best of internet