Tesla τρακάρουν μόνα τους (video)

Tesla τρακάρουν μόνα τους (video)
Δύο περιστατικά «αυτόνομου ατυχήματος» έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ από αντίστοιχους οδηγούς το μοντέλου S της Tesla.

Στις 26 Απριλίου, η Αριάνα Σίμπσον, οδηγός και κάτοχος ενός Tesla S, είχε ένα ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο 5 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έχοντας ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot του αυτοκινήτου της, που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα σε σχέση με αυτή των προπορευόμενων οχημάτων , τελικά κατάφερε να πέσει στο αυτοκίνητο εμπρός της, με ταχύτητα περίπου 60 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, το Tesla δεν διατήρησε την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας και όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα, ήταν πλέον αργά για να φρενάρει.

Αντίθετα, η Tesla υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί ήδη η Σίμπσον είχε φρενάρει προηγουμένως, με αποτέλεσμα να έχει απενεργοποιηθεί η λειτουργία διατήρησης σταθερής ταχύτητας και αποφυγής ατυχήματος του Autopilot, κάτι που ίσως δεν γνώριζε η οδηγός.

Επίσης η εταιρεία σημειώνει ότι το σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης Autopilot δεν μετατρέπει σε καμία περίπτωση το Tesla σε αυτόνομα κινούμενο όχημα και η ευθύνη του οδηγού παραμένει, ώστε να διατηρεί πάντα τον έλεγχο του οχήματος.

Το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε ένα αντίστοιχο στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ο Τζάρεντ Όβερτον πάρκαρε το Tesla του σε ένα δρόμο και, μερικά δευτερόλεπτα αφότου έφυγε, το αυτοκίνητο ξεκίνησε μόνο του και καρφώθηκε στην πλατφόρμα ενός φορτηγού.

Σύμφωνα με την Tesla, ο οδηγός ενεργοποίησε κατά λάθος τη λειτουργία Summon του Autopilot, που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να παρκάρει και να ξεπαρκάρει μόνο του, χωρίς να βρίσκεται ο οδηγός σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά δεν απάντησε στο γιατί το αυτοκίνητο τράκαρε μόνο του.

Όπως αποδεικνύουν και τα δύο περιστατικά, το επιμύθιο είναι πως ο οδηγός δεν μπορεί προς το παρόν να υποκατασταθεί από κανένα ηλεκτρονικό σύστημα. Φυσικά μπορεί να τα χρησιμοποιεί, πάντα όμως επικουρικά και όχι για να μειώνει το επίπεδο της δικής του εμπλοκής στη διαδικασία οδήγησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!