Η Mitsubishi στα χέρια της Nissan

Η Mitsubishi στα χέρια της Nissan
Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες που ήθελαν τη συνεργασία των δύο εταιρειών, καθώς η Nissan εξαγόρασε το 34% της Mitsubishi σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Το τρίτο μέλος της συμμαχίας Renault – Nissan Alliance θα είναι η Mitsuibishi, μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από τη Nissan έναντι περίπου 2.000.000.000€. Σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα 12 Μαΐου, οι δύο εταιρείες τόνισαν ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που θα έχει σημαντικά οφέλη για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο πρακτικό μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση τεσσάρων μελών της Nissan στο διοικητικό συμβούλιο της Mitsubishi, ενώ η πρώτη θα έχει και τη δυνατότητα ορισμού του προέδρου του.

Εδώ και πέντε χρόνια, οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει σε συνεργασία για την ανάπτυξη και διάθεση κάποιων κοινών μοντέλων στην ιαπωνική αγορά, κυρίως μικρών αυτοκινήτων πόλης. Πρόσφατα, στις 20 Απριλίου, η Mitsubishi ανακοίνωσε μια παρατυπία στη διαδικασία μέτρησης των ρύπων των μοντέλων της, που οδήγησε σε σημαντική απώλεια περίπου 45% της αξίας της μετοχής της. Η εξέλιξη αυτή επίσης, έθεσε σε αμφιβολία των επιχειρηματικό της μέλλον και προφανώς επιτάχυνε τις εξελίξεις για την εξαγορά της από τη Nissan.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Κάρλος Γκον, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε από κοινού σχεδίαση μοντέλων, κατασκευή και διάθεσή τους, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας. Επίσης, η Nissan θα εξασφαλίσει στη Mitsubishi καλύτερες μεθόδους εταιρικής διακυβέρνησης και θα την ενισχύσει διοικητικά με δικά της στελέχη, ώστε να την βοηθήσει να ανακάμψει γρήγορα από το σκάνδαλο των ρύπων.

Τα οφέλη της Nissan θα έρθουν κυρίως από την πρόσβαση που θα έχει στις αγορές όπου η Mitsubishi έχει σημαντική παρουσία, αλλά και από την εκμετάλλευση της εξειδίκευσής της στα υβριδικά και SUV μοντέλα, τα οποία γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Με την ενσωμάτωση και της Mitsubishi στη συμμαχία τους, η Renault – Nissan Alliance αναδεικνύεται στο 3ο μεγαλύτερο γκρουπ κατασκευής αυτοκινήτων παγκοσμίως, μετά από αυτά της VW και της Toyota, με πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων οχημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!