"Πετάει" στους αγώνες για 25 χρόνια (video)

"Πετάει" στους αγώνες για 25 χρόνια (video)

"Πετάει" στους αγώνες για  25 χρόνια (video)

Το Renault Clio  είναι ένα από τα best seller της ευρωπαϊκής αγοράς και παράλληλα ένα πετυχημένο αγωνιστικό αυτοκίνητο με μεγάλη ιστορία. 

Με τη φιλοσοφία της απόλυτα συνυφασμένη με τον κόσμο των ράλι και της Φόρμουλα 1, η Renault πέρασε στο Clio την εμπειρία της από τις πίστες και τις ειδικές διαδρομές. Έτσι, πριν από 25 χρόνια έθεσε τις βάσεις για τη μεγάλη επιτυχία του, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο στις πωλήσεις, όσο και στους αγώνες.

Στην 4η πλέον γενιά του, το Clio συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας, με πιο πρόσφατο δημιούργημα το Renault Clio R3 T που θεωρείται ένα από τα κορυφαία προσθιοκίνητα αυτοκίνητα ράλι. Οι  μηχανικοί της Renault Sport αποκάλυψαν μάλιστα μερικά από το μυστικά για την επιτυχημένη αγωνιστική καριέρα του νέου Clio. Αυτά είναι:

Αμάξωμα

Με δεδομένο ότι οι κανονισμοί που αφορούν το αμάξωμα για την κατηγορία R3 είναι πολύ αυστηροί, τα Clio και Clio R.S. παραγωγής σχεδιάστηκαν ώστε να προσφέρουν την ιδανική βάση για την αγωνιστική έκδοση σε επίπεδο αεροδυναμικής. Παράλληλα τα έντονα φουσκωμένα φτερά δίνουν τη δυνατότητα για την απροβλημάτιστη τοποθέτηση αγωνιστικών ελαστικών τόσο για τις ασφάλτινες, όσο και τις χωμάτινες διαδρομές.

Πλαίσιο

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης οι δοκιμαστές δημιούργησαν τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, έχοντας απενεργοποιημένα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα (ESP, ASR, κτλ.). Αποτέλεσμα ένα σύνολο εξαιρετικά φιλικό, προβλέψιμο και εύκολο στον έλεγχο, το οποίο παράλληλα παρέχει στον οδηγό ανά πάσα στιγμή το μέγιστο των πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Παράλληλα το στιβαρό πλαίσιο της «πολιτικής» έκδοσης δίνει τη δυνατότητα στο αγωνιστικό Clio R3 T να ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στις ασφάλτινες, αλλά και τις χωμάτινες διαδρομές.

Κινητήρας

Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο ενός από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές κινητήρων στη Φόρμουλα 1, η Renault εφοδιάζει τα μοντέλα παραγωγής με τεχνολογία που προέρχεται από την εμπειρία της στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1.6 λίτρων με τον κωδικό Μ5ΜΤ που χρησιμοποιεί το Clio R.S., εξελίχθηκε έχοντας κατά νου και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του μοντέλου. Ήδη στο μοντέλο παραγωγής οι μηχανικοί της Renault εφάρμοσαν τεχνολογίες για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση, αλλά και την αξιοπιστία, όπως για παράδειγμα μέσω εξαρτημάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία σκλήρυνσης DLC (Diamond-Like Carbon). Παράλληλα η εξαιρετική κατασκευή του μπλοκ και της κεφαλής επέτρεψαν στους μηχανικούς της Renault Sport να εξελίξουν τον κινητήρα στα όριά του, με απόδοση 242 ίππων και 480 Nm ροπής , διατηρώντας στον ίδιο υψηλό βαθμό την αξιοπιστία, αλλά και την αντοχή στην σκληρή αγωνιστική χρήση.

Στο video που ακολουθεί οι δημιουργοί του αγωνιστικού του αγωνιστικού Clio R3T μιλούν για το αυτοκίνητο και μας δίνουν μια παραστατική άποψη της διαδικασίας εξέλιξής του. 

Renault Sport Clio R3T presentation

Best of internet