Το ξεχωριστό ρεκόρ της Βαρκελώνης στη Formula1

Νίκος Τσιώκος
Το ξεχωριστό ρεκόρ της Βαρκελώνης στη Formula1
Ένα ξεχωριστό ρεκόρ έχει η πίστα Καταλούνια της Βαρκελώνης, αφού από το 2007 έχουμε κάθε χρόνο εκεί και διαφορετικό νικητή. Κυριαρχία για Μίκαελ Σουμάχερ και Ferrari.

Στην Ισπανία και την πίστα της Καταλούνια συνεχίζεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εκεί υπάρχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ, αφού τα τελευταία εννιά χρόνια έχουμε διαφορετικό νικητή κάθε χρόνο. Βέβαια, δύσκολα αυτό θα συνεχιστεί, αφού φαβορί είναι οι Λιούις Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ, οι οποίοι έχουν κερδίσει αμφότεροι.

Ακόμα και η πρώτη φετινή της Ferrari να έρθει, τόσο ο Σεμπάστιαν Φέτελ όσο και ο Κίμι Ραϊκόνεν βρίσκονται στη λίστα με τους εννιά προηγούμενους νικητές. Από εκεί και πέρα, ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι κυρίαρχος τόσο στην Ισπανία όσο και στην Καταλούνια με 6 νίκες, ενώ η Scuderia έχει 12 συνολικά και 8 στην εν λόγω πίστα.

Αναλυτικά τα στατιστικά της Βαρκελώνης

Το 2007 ο Φελίπε Μάσα, το 2008, ο Κίμι Ραϊκόνεν, το 2009 ο Τζένσον Μπάτον, το 2010 ο Μαρκ Γουέμπερ, το 2011 ο Σεμπάστιαν Φέτελ, το 2012 ο Παστόρ Μαλντονάντο, το 2013 ο Φερνάντο Αλόνσο, το 2014 ο Λιούις Χάμιλτον, το 2015 ο Νίκο Ρόσμπεργκ. Ένα ξεχωριστό ρεκόρ για την πίστα της Καταλούνια, αφού τα τελευταία 9 χρόνια έχουμε 9 διαφορετικούς νικητές στη Βαρκελώνη. Λογικά αυτό θα μείνει ως έχει, αφού φαβορί για τη νίκη είναι οι Χάμιλτον, Ρόσμπεργκ.

Το 26ο Γκραν Πρι στη Formula1 θα φιλοξενήσει φέτος η Καταλούνια, ενώ συνολικά θα είναι το 58ο της Ισπανίας και 48ο της ιβηρικής χώρας στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το πρώτο Γκραν επί ισπανικού εδάφους διεξήχθη το μακρινό 1913, στη Formula1 το 1951 και στην Καταλούνια το 1991.

Κυρίαρχος της Ισπανίας και της Καταλούνια είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με 6 νίκες. Ακολουθούν ο Μίκα Χάκινεν με 3 και οι Νάιτζελ Μάνσελ, Κίμι Ραϊκόνεν, Φερνάντο Αλόνσο, που έχουν από 2.

Στους κατασκευαστές κυρίαρχη είναι συνολικά στην Ισπανία η Ferrari με 12 νίκες έναντι 8 των McLaren, Williams, όπως και στην Καταλούνια με 8 έναντι 7 της Williams, 4 της McLaren, ενώ από 2 έχουν Mercedes και Red Bull.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ προηγείται και στις συνεχόμενες νίκες στην Καταλούνια, καθώς έχει 4, με τον Χάκινεν να παίρνει σειρά με 3 και τον Μάνσερ να μετράει 2.

Παρομοίως και στις pole position, αφού ο Γερμανός έχει 7 έναντι 2 των Χάκινεν και Ραϊκόνεν στην Καταλούνια, ενώ οι σερί pole του Σούμι έχουν σταματήσει στις 5, με τους Χάκινεν και Μαρκ Γουέμπερ να έχουν από δύο.

Το 2011 ο Νικ Χάιντεφελντ εκκίνησε 24ος και τερμάτισε 8ος, που είναι οι περισσότερες θέσεις που έχει κερδίσει ποτέ οδηγός. Μία χρονιά νωρίτερα ο Χάμιλτον είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την 3η θέση και την καρό σημαία από την 14η, που είναι οι περισσότερες θέσεις που έχει χάσει κάποιος.

1:15.641 είναι το ρεκόρ ταχύτερου γύρου στην Καταλούνια και έγινε από τον Τζινκάρλο Φισικέλα το 2005.

Η μικρότερη διαφορά νίκης είναι 0.600 και σημειώθηκε το 2014, όταν ο Χάμιλτον επικράτησε του Ρόσμπεργκ. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν 16.066 το 2000, όταν ο Μίκα Χάκινεν άφησε πίσω του τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι διαφορές ήταν μεταξύ ομόσταυλων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!