Από που θα κερδίσει ισχύ η Honda;

Από που θα κερδίσει ισχύ η Honda;
Η πιο στενή συνεργασία της McLaren – Honda με την Exxon Mobil που αποτελεί το συνεργάτη της στην προμήθεια καυσίμων, θα αποφέρει δυνατότερους κινητήρες.

Η αύξηση της ισχύος των κινητήρων της Honda στις αρχές 2016, προήλθε εν πολλοίς από τη χρήση των κατάλληλων καυσίμων και λιπαντικών, τα οποία προμηθεύει η Exxon Mobil. Μια ανάλογη και ίσως μεγαλύτερη αύξηση αναμένει και κατά τη διάρκεια της χρονιάς η ομάδα, καθώς οι δύο εταίροι συνεργάζονται πλέον πιο στενά. Η εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία των αγωνιστικών κινητήρων απαιτεί και ανάλογα εξελιγμένα καύσιμα και λιπαντικά. Απόλυτα προσαρμοσμένα μάλιστα στις απαιτήσεις του κινητήρα της κάθε ομάδας.

Ο Μπρούς Κρόλεϊ, υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος στην Exxon Mobil, εξηγεί γιατί η εξέλιξη των κινητήρων, των καυσίμων και των λιπαντικών πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα από τους χημικούς της εταιρείας του και από τους μηχανολόγους της Honda:

«Είμαστε λίγο πίσω σε αυτό που μπορούμε να κερδίσουμε από τη συνεργασία μας με τη Honda, καθώς αυτή ξεκίνησε αργότερα από αυτή των ανταγωνιστών μας. Τόσο από τη μείωση της τριβής με τα κατάλληλα λιπαντικά, όσο και από τη βελτίωση της καύσης με τα κατάλληλα καύσιμα, ένας κινητήρας μπορεί να κερδίσει αρκετή ισχύ.

Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σαν μια ομάδα, ώστε οι χημικοί των καυσίμων και των λιπαντικών να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των μηχανικών κινητήρων και το αντίστροφο. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, καθώς μπορούμε να έχουμε ένα επιπλέον όφελος ισχύος από αυτό που κερδίσαμε στην αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον διψήφιο».

Το ερώτημα που αμέσως προκύπτει από μια τέτοια τοποθέτηση είναι πότε η εξέλιξη της έρευνας θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Κρόλεϊ, η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ, ωστόσο: «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμα πιο εξελιγμένο καύσιμο στο GP του Καναδά, ώστε να έχουμε το πρώτο χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα στις επιδόσεις. Φυσικά δεν θα σταματήσουμε εκεί, ήδη βρισκόμαστε στο επόμενο βήμα για περαιτέρω εξέλιξη».

Δεν γνωρίζουμε αν στο τέλος της χρονιάς η Honda θα έχει καταφέρει να πιάσει την απόδοση των κινητήρων της Mercedes με τη βοήθεια των «μαγικών» καυσίμων της Exxon Mobil, είναι ωστόσο εντυπωσιακό να διαπιστώνει κανείς πόσο μεγάλος κόπος, πόσο μεγάλος αριθμός ατόμων και πόση σημασία στη λεπτομέρεια απαιτούνται για να αποκτηθεί έστω και ένας ίππος ισχύος επιπλέον. Ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!