34 χρόνια από την απώλεια του μεγάλου Ζιλ Βιλνέβ

Gazzetta team
34 χρόνια από την απώλεια του μεγάλου Ζιλ Βιλνέβ
Ήταν ένας από τους πιλότους που σίγουρα θα γινόταν Πρωταθλητής. Έτσι τουλάχιστον πίστευε ο Έντζο Φερράρι που θεωρούσε τον Καναδό πνευματικό του παιδί. Ο χρόνος όμως σταμάτησε στα χρονομετρημένα του Ζόλντερ σαν σήμερα, 8 Μαϊου του 1982.

Ο Ζόζεφ Ζιλ Ανρί Βιλνέβ (18 Ιανουαρίου 1950 – 8 Μαϊου 1982) πήρε μέρος σε 68 GP της F1 και κατάφερε στα 6 χρόνια που αγωνίστηκε να κερδίσει τα 6 από αυτά. Υπήρξε εργοστασιακός οδηγός της Maclaren (1977) αλλά και της Ferrari (1977-1982) και ήταν ο πιο αγαπητός οδηγός στους φίλους της Formula 1 καθώς πάντοτε οδηγούσε στο όριο και πέρα από αυτό το μονοθέσιο του, κάνοντας παράτολμες προσπεράσεις, ατελείωτες πλαγιολισθήσεις και γενικά ήταν εξαιρετικά θεαματικός, οδηγώντας με πάθος και ένταση, συχνά αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.

Ο Έντζο τον λάτρευε και όταν σκοτώθηκε, ο γέρος πέρασε μια δύσκολη περίοδο στεναχώριας. Ο Βιλνέβ απολάμβανε το σεβασμό του Έντζο αλλά και των αντιπάλων του από την ικανότητά του να είναι ανταγωνιστικός με μονοθέσια κατά πολύ κατώτερα των ανταγωνιστών του. Στην σύντομη αγωνιστική του καριέρα δεν κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο γι αυτόν πρωτάθλημα οδηγών.

Στις 8 Μαΐου του 1982 στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά του βελγικoύ Grand Prix που τότε γινόταν στην πίστα Terlaemen και ήταν γνωστό με το όνομα Zolder, ο Βιλνέβ προσπαθούσε να βελτιώσει το χρόνο του και να ξεπεράσει τον teammate του Ντιντιέ Πιρόνι. Πλησιάζοντας γρήγορα το μονοθέσιο του Γιόχαν Μας που γυρνούσε αργά στα πιτς, έπεσε πίσω του, χτύπησε σε έναν τοίχο δεξιά, το μονοθέσιο κόπηκε στη μέση και ο άτυχος Καναδός εξφενδονίστηκε στα συρματοπλάγματα που τότε οριοθετούσαν την πίστα και σταμάτησε πάνω τους σαν σπασμένη μαριονέτα... Αυτό ήταν. Ο θάνατος τον βρήκε ακαριαία.

Ο Βιλνέβ παρά το γεγονός πως δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα και έχει σημειώσει μόνον έξι νίκες σε Γκραν Πρι, έχει μείνει στη μνήμη μας, ως ένας από τους πιο σπουδαίους οδηγούς της Formula 1, όλων των εποχών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!