Η μοτοσικλέτα των 300.000€ (video)

Gazzetta team
Η μοτοσικλέτα των 300.000€ (video)
Η T12 Massimo μάλλον δεν σας λέει τίποτα ως όνομα. Τότε γιατί είναι η ακριβότερη προς πώληση μοτοσικλέτα;

Πίσω από το άγνωστο όνομα της υπέροχης αυτής μοτοσικλέτας κρύβεται μια από τις πιο μεγαλύτερες ιδιοφυίες στη βιομηχανία κατασκευής μοτοσικλετών: o Ιταλός σχεδιαστής Μάσιμο Ταμπουρίνι. Ο άνθρωπος που δημιούργησε δύο από τις πιο όμορφες μοτοσικλέτες που έχουν παραχθεί ποτέ και έχουν βρει μια θέση στο μουσείο Γκουγκενχάιμ, τις Ducati 916 και MV Agusta F4, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, να δημιουργήσει την απόλυτη superbike έτσι όπως αυτός την φανταζόταν. Χωρίς τους περιορισμούς της μαζικής παραγωγής και του κόστους.

Τον Ταμπουρίνι πολλοί λάτρεις της μοτοσικλέτας θα τον θυμούνται επίσης ως έναν από τους ιδρυτές της Bimota, της ιταλικής εταιρείας κατασκευής supersport μοτοσικλετών μικρής παραγωγής, που χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο κινητήρες Ducati, όπως επίσης Yamaha και Suzuki. Με απίστευτα πλαίσια, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτικά συστήματα ανάρτησης, οι Bimota άφησαν εποχή ως μηχανολογικά αριστουργήματα. Επιχειρηματικά όμως η φίρμα δεν προχώρησε και έτσι λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας έκλεισε.

Με την αποχώρησή του από την Cagiva και την MV το 2008, ο Ταμπουρίνι είχε το χρόνο να δημιουργήσει την απόλυτη sport μοτοσικλέτα που ονειρευόταν. Τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας την επιβάρυνση της υγείας του, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο σχέδιο του και έτσι, παρότι το 2014 πέθανε, άφησε πίσω του όχι μόνο την Τ12 Massimo, αλλά και ένας πλήρες σχέδιο για την παραγωγή της μοτοσικλέτας, το οποίο ανέλαβε ο γιός του Αντρέα Ταμπουρίνι.

Η T12 διαθέτει τον κινητήρα της BMW 1000 RR σε έκδοση 230 ίππων και βάρος… 150 κιλά. Ο Ιταλός «μάγος» κατάφερε με ένα «ταπεινό» πλαίσιο από ατσάλι, φέρινγκ, υποπλαίσιο και ρεζερβουάρ από ίνες άνθρακα, περιφερειακά από τιτάνιο και αναρτήσεις – φρένα αγωνιστικών προδιαγραφών, να δημιουργήσει μια μοτοσικλέτα πραγματικά κατηγορίας «φτερού» με ισχύ δεινοσαύρου.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν έγιναν ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Χρόνια ολόκληρα έρευνας και σχεδίων απαιτήθηκαν, ενώ τα κορυφαίων προδιαγραφών υλικά και η πολύ μικρή παραγωγή, είναι αυτά που εκτοξεύουν το κόστος στο δυσθεώρητο τελικό ύψος. Κάθε μοτοσικλέτα θα δημιουργείται μόνον κατόπιν παραγγελίας, με την BMW να έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του απαραίτητου αριθμού κινητήρων και φυσικά με την κατάθεση μια γενναίας προκαταβολής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!