Πόσο παθιάζεσαι με το ποδόσφαιρο;

Πόσο παθιάζεσαι με το ποδόσφαιρο;
Χάρη στη Nissan, τώρα μπορείς να… μετρήσεις τον ενθουσιασμό που σου προκαλεί κάθε αγώνας. Ξεκινώντας, φυσικά, από το Champions League.

Με τον τελικό του UEFA Champions League να είναι προ των πυλών, η Nissan, επίσημος χορηγός της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, αποκάλυψε την επιστημονική φόρμουλα για τον υπολογισμό του ενθουσιασμού στο ποδόσφαιρο.

Σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του τμήματος αθλητικής επιστήμης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο Δείκτης Ενθουσιασμού της Nissan (ή αλλιώς Nissan Excitement Index), χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώνονται μέσω των φυσιολογικών αντιδράσεων των οπαδών του ποδοσφαίρου, καθώς αυτοί παρακολουθούν αγώνες του UEFA Champions League. Με βάση αυτές τις αντιδράσεις, η Nissan έχει αναπτύξει έναν μαθηματικό τύπο που δείχνει το ποσοστό εκφρασμένο στην κλίμακα του 100 του ενθουσιασμού που προκαλεί κάθε παιχνίδι.

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, η Nissan και το Πανεπιστήμιο του Loughborough διεξήγαγαν ζωντανά «πειράματα ενθουσιασμού» με ζευγάρια οπαδών του ποδοσφαίρου στις κερκίδες, κατά τη διάρκεια έξι αγώνων του UEFA Champions League.

Οι οπαδοί που συμμετείχαν στα πειράματα, έφεραν ειδικό εξοπλισμό που επέτρεπε στους επιστήμονες να παρακολουθούν μια σειρά από δεδομένα, όπως την καρδιακή συχνότητα, το ρυθμό αναπνοής, αλλά και την ηλεκτρο-δερμική δραστηριότητα, προκειμένου να εξεταστεί η φυσιολογική επίδραση του ενθουσιασμού στην συμπεριφορά τους. Στη συνέχεια, το Πανεπιστήμιο του Loughborough συνδύασε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από τον οργανισμό της Opta, προκειμένου να διαμορφωθεί ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος του Δείκτη Ενθουσιασμού από τη Nissan.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα συναρπαστικό αγώνα, οι παλμοί των θεατών φτάνουν έως και τους 122, ενώ, παρότι η κίνησή τους είναι ελάχιστη στις κερκίδες, λόγω της έντασης καταναλώνουν περίπου 250 θερμίδες –κάτι που ίσως εξηγεί και την μεγάλη ζήτηση των «βρώμικων» έξω από τα γήπεδα.

Κάποια ακόμα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι πως τα στοιχεία που συνθέτουν ένα αγώνα που δημιουργεί ενθουσιασμό είναι τα γκολ –λογικά- οι ελεύθερες βολές και οι… κάρτες.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα μερικά από ατα ευρήματα της έρευνας σε ένα κατανοητό infographic, καθώς και το μαθηματικό τύπο μέτρησης του ενθουσιασμού της Nissan, τα σύμβολα του οποίου έχουν τις εξής μεταβλητές:

To κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στην γηπεδούχο ομάδα και το μπλε στην φιλοξενούμενη

G= Αριθμός Γκολ που σκόραραν

Y= Κίτρινες Κάρτες

R= Κόκκινες Κάρτες

S = Παρουσία Σημαντικών Παικτών

C = Χωρητικότητα Σταδίου

MA = Αριθμός θεατών στο γήπεδο TG = Χρόνος που μπήκε το Γκολ

U = Κατάταξη της ομάδας στην UEFA

H= Γηπεδούχος Ομάδα

A= Φιλοξενούμενη Ομάδα

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!