Ποιο GTi αφήνει πίσω όλα τα άλλα; (video)

Ποιο GTi αφήνει πίσω όλα τα άλλα; (video)
Με ρεκόρ γύρου στο Νίρμπουργκρινγκ για προσθιοκίνητα χάτσμπακ, το επετειακό VW Golf GTi Clubsport S αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς για τον ανταγωνισμό.

Σαράντα χρόνια κλείνουν το 2016 από την πρώτη παρουσίαση του Golf GTi, το 1976. Αυτή την επέτειο, η VW δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεκμετάλλευτη. Και φυσικά δεν την άφησε. Σήκωσε τα μανίκια, για την ακρίβεια οι μηχανικοί της, δημιουργώντας το απόλυτο Golf GTi, με την ονομασία Clubsport S. Δεν το προίκισε με μετάδοση σε όλους τους τροχούς, για να μην αυξήσει το βάρος, αλλά με 310 ίππους ισχύος και 380 Nm ροπή από τον δίλιτρο κινητήρα TSi.

Ταυτόχρονα μείωσε κατά 30 κιλά το βάρος, στα 1.285 κιλά, με την αφαίρεση ηχομονωτικού υλικού και του πίσω καθίσματος. Σε αυτά προσέθεσε στιβαρότερα αμορτισέρ και ελατήρια με νέες ρυθμίσεις στη γεωμετρία της ανάρτησης για απόλυτη συμπεριφορά στην πίστα, αναβαθμισμένα φρένα, τροχούς 19 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup και νέο σύστημα εξαγωγής.

Στο πλαίσιο τα διατήρησης του βάρους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και της αγωνιστικής αίσθησης στο υψηλότερο δυνατό, το μοντέλο διατίθεται μόνο με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Με όλα τα παραπάνω, οι επιδόσεις είναι στο επίπεδο καθαρόαιμων σπορ κουπέ αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, η τελική ταχύτητα φτάνει στα 265 χλμ./ώρα και για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα αρκούν 5,8 δευτερόλεπτα.

Όμως δεν είναι οι απόλυτες επιδόσεις που έδωσαν το στέμμα του βασιλιά του Νίρμπουργκρινγκ στο Clubsport S, αλλά η κορυφαία οδική του συμπεριφορά και το αγωνιστικό του setup. Έτσι, μείωσε κατά 1,4 δευτερόλεπτα το χρόνο που είχε πετύχει το Honda Civic Type R, το οποίο και αποκαθήλωσε, γυρνώντας στο εξαιρετικό 07:49.21 και αποτελώντας το νέο σημείο αναφοράς που πρέπει να στοχεύσει ο ανταγωνισμός.

Ωστόσο το GTi Clubsport S δεν είναι ένα Golf για τον καθένα. Καθότι επετειακό, θα παραχθεί μόλις σε 400 αριθμημένα αντίτυπα, τα οποία μάλλον θα γίνουν ανάρπαστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η τιμή δεν έχει ανακοινωθεί, όμως δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν το καλύτερο Golf GTi –και όχι μόνο- όλων των εποχών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!