Υπέρμαχος του κλειστού κόκπιτ ο Ρόσμπεργκ

Υπέρμαχος του κλειστού κόκπιτ ο Ρόσμπεργκ
Τα συστήματα προστασίας της κεφαλής Halo και Aeroscreen μπορεί να διχάζουν τους οπαδούς της F1, αλλά όχι και τους οδηγούς.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της φετινής σεζόν στην F1, ο Γερμανός Νίκο Ρόσμπεργκ, τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ των συστημάτων προστασίας της κεφαλής των οδηγών Halo και Aeroscreen, τα οποία δοκιμάζονται ήδη με προοπτική ένα από τα δύο να ενσωματωθεί στα μονοθέσια της F1 το 2017.

Πολλοί οπαδοί της F1, αλλά και ο ίδιος ο Έκλεστοουν, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την πιθανότητα αλλοίωσης του χαρακτήρα των αγωνιστικών, που θα ξεφύγουν από τη λογική του ανοιχτού κόκπιτ.

Ο Ρόσμπεργκ όμως έχει διαφορετική άποψη: «Σίγουρα το χρειαζόμαστε, καθώς αυτό το σημείο είναι το πιο επικίνδυνο και έχουμε δει και θανατηφόρα ατυχήματα. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται προστασία. Είναι καλό που γίνεται η σχετική έρευνα και υπάρχει εξέλιξη. Όλοι οι οδηγοί είναι υπέρ».

Όπως εξηγεί ο Ρόσμπεργκ, όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στα μονοθέσια της F1 με στόχο την ασφάλεια, επέφεραν αντίστοιχη γκρίνια και διχογνωμία όπως και το νέο σύστημα προστασίας. Ωστόσο, το επίπεδο προστασίας των οδηγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι συμβιβασμοί που μια τέτοια πρακτική επιβάλλει είναι απαραίτητοι.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι σκληροπυρηνικοί λάτρεις της F1 δεν επιθυμούν δραστικές αλλαγές στην όψη των αγωνιστικών. Ούτε και εμείς οι οδηγοί, που είμαστε από τους πλέον σκληροπυρηνικούς του αθλήματος. Όταν όμως μιλάμε για βελτίωση της ασφάλειας, πιστεύω ότι μπορούμε να δεχθούμε μερικούς συμβιβασμούς. Νομίζω ότι οι πολέμιοι των συστημάτων προστασίας της κεφαλής θα ξεπεράσουν με τον καιρό τις αντιρρήσεις τους. Τις σέβομαι και τις καταλαβαίνω, αλλά νομίζω ότι για το καλό το αθλήματος πρέπει να προχωράμε μπροστά».

Με δεδομένη της απόφαση της FIA να υιοθετήσει ένα από τα δύο συστήματα προστασίας της κεφαλής το 2017, είναι γεγονός ότι οι αρνητές τους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να δουν τα κόκπιτ των μονοθέσιων να επιστρέφουν στην απόλυτα ανοιχτή τους μορφή. Οπότε το ερώτημα που μένει να απαντηθεί δεν είναι ανοιχτό ή κλειστό κόκπιτ αλλά Halo ή Aeroscreen.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!