Καρέ των τούρμπο για τη BMW

Καρέ των τούρμπο για τη BMW

Καρέ των τούρμπο για τη BMW

Με τέσσερις υπερσυμπιεστές θα εφοδιάζονται στο άμεσο μέλλον οι ναυαρχίδες της εταιρείας από το Μόναχο, στις κορυφαίες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις τους. 

Οι ντίζελ κινητήρες τον τελευταίο καιρό δεν... αισθάνονται καλά λόγω των πολλών σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει για τις εκπομπές ρύπων τους, όμως η BMW δεν το βάζει κάτω και τους εξελίσσει όσο μπορεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νέο μοτέρ που έχει στα σκαριά και σύντομα θα το δούμε στην παραγωγή, τεχνολογικό highlight του οποίου είναι τα τέσσερα τούρμπο (δύο χαμηλής πίεσης και δύο υψηλής) που το συνοδεύουν! 

Ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας έχει κυβισμό τριών λίτρων και τα νούμερα των αποδόσεών του εντυπωσιάζουν για σύνολο με καύσιμο το πετρέλαιο, καθώς η αναλογία ίππων ανά λίτρο κυβισμού αγγίζει τα 133,3 άλογα! Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 400 ίππους, με τη ροπή να «περιορίζεται» στα 760 Nm λόγω του αυτόματου κιβωτίου των οκτώ σχέσεων της εταιρείας, που δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερα.

Για πρώτη φορά, περιμένουμε να δούμε το εν λόγω σύνολο κάτω από το καπό της Σειράς 7, στην έκδοση 750d, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη BMW. Αν τελικά αυτό γίνει πραγματικότητα, το πολυτελές σεντάν αναμένεται να έχει πάρα πολύ καλές επιδόσεις, με 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται γύρω στα 4,5 δευτερόλεπτα και η ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα να φτάνει τα 250 χλμ./ώρα. Αργότερα ίσως δούμε τον ίδιο κινητήρα -ίσως σε βελτιωμένη εκδοχή- να συνοδεύει και μοντέλα της σειράς M, όπως η X5/X6 M. 

*H κεντρική φωτογραφία του άρθρου δεν απεικονίζει τον νέο κινητήρα με τα τέσσερα τούρμπο. Σχέδια του τελευταίου, παραθέτονται στις εικόνες παρακάτω, από το bimmerpost.com. 

Best of internet