Ηλεκτρισμένη απάντηση της Ford

Γιώργος Βαρίνος
Ηλεκτρισμένη απάντηση της Ford
Η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζει ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο με την ονομασία Model E, ως απάντηση στο Tesla 3 και στο Chevrolet Bolt.

Η αγορά την ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γνωρίσει μια απότομη και διαρκή ανάπτυξη τα πολύ λίγα επόμενα χρόνια και σίγουρα όχι αργότερα από το 2020. Οικονομικά κίνητρα για την αγορά τους σε Αμερική, Ευρώπη και Κίνα –που είναι και οι μεγαλύτερες αγορές- η τεράστια επιτυχία του Tesla 3, η διαρκής ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, η μείωση του κόστους των συσσωρευτών και η συνακόλουθη πτώση της τιμής αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αθροίζουν τους πολύ σημαντικούς λόγους, που όλοι οι κατασκευαστές στρέφονται τώρα στην μόλις πριν 2-3 χρόνια περιθωριακή κατηγορία των οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη, το γεγονός ότι η Ford ετοιμάζει ένα προσιτό πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της μικρής – μεσαίας κατηγορίας, σύμφωνα με επιβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ford, Μαρκ Φίλντς.

Υπάρχει άλλωστε και σε εταιρικό επίπεδο η εκφρασμένη δέσμευση της Ford για την ενσωμάτωση στη γκάμα της 13 υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το Model E αναμένεται να παρουσιαστεί το 2019 και θα έχει αυτονομία πάνω από 300 χιλιόμετρα με μια και μόνο φόρτιση. Το αμάξωμά του θα βασίζεται σε αυτό του επόμενου Focus, αλλά τα δύο μοντέλα δεν θα μοιράζονται και το ίδιο όνομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο Focus Electric έχει αυτονομία μόλις 122 χιλιόμετρα, η οποία θα αναβαθμιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο στα 161 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, με αυτό το δεδομένο και κόστος 30.000 δολάρια στις ΗΠΑ, το μέλλον του θα είναι βραχύ –με δεδομένο μάλιστα τον ερχομό του Model E. Η τιμή του τελευταίου, παρά την υπερδιπλάσια αυτονομία του, αναμένεται να ξεκινά μαζί με τα οικονομικά κίνητρα από τα περίπου 25.000 δολάρια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!