Πρεμιέρα γα το Aeroscreen της Red Bull (video)

Γιώργος Βαρίνος
Πρεμιέρα γα το Aeroscreen της Red Bull (video)
Το «παρμπρίζ» προστασίας του οδηγού που προτείνει η Red Bull έναντι του Halo, δοκιμάστηκε στο μονοθέσιο του Ρικιάρντο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των ελεύθερων δοκιμών σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου, στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ρικιάρντο πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του συστήματος προστασίας Aeroscreen που προτείνει η Red Bull. Στην ουσία αυτό είναι ένα παρμπρίζ κατασκευασμένο από διαφανές συνθετικό υλικό μεγάλης αντοχής, με πλαίσιο από ίνες άνθρακα, που όπως μπορούμε να δούμε και στο σχετικό video, αποτρέπει την επαφή της κεφαλής του οδηγού από μέρη άλλων μονοθεσίων που μπορεί να βρεθούν στην πορεία του.

Με δεδομένη την πρόθεση της FIA να ενσωματώσει ένα κοινό σύστημα προστασίας από το 2017 σε όλα τα μονοθέσια, έως σήμερα είχε δοκιμαστεί μόνο το Halo, μια πρόταση των Mercedes και Ferrari. Ωστόσο το Halo δέχθηκε αρκετή κριτική τόσο για την παρέμβασή του στο οπτικό πεδίο του οδηγού, όσο και για την αισθητική του.

Η πρόταση της Red Bull που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε φάση δοκιμών, άργησε σε σχέση με το Halo ωστόσο υπάρχει επαρκής χρόνος για την αξιολόγησή της και την πιστοποίηση των δεδομένων της κατασκευής της αν προκριθεί ως η επικρατέστερη λύση από τη FIA για το 2017.

Όπως ανάφερε και ο Ρικιάρντο πριν τον γύρο αξιολόγησης του Aeroscreen σχετικά με την αλλαγή της εικόνας των μονθέσιων: «Είναι διαφορετικό, καθώς μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα κράνη των οδηγών –και αυτό είναι το μόνο σημείο του οδηγού που μπορεί να διακρίνει ο θεατής. Ωστόσο, αν και μόνο μια ζωή σωθεί τα επόμενα 20 χρόνια από το σύστημα αυτό, τότε εγώ δεν έχω πρόβλημα». Άσχετα λοιπόν αν είναι όμορφο ή άσχημο του σύστημα προστασίας κεφαλής των οδηγών, μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τον Ρικιάρντο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!