Πού βρίσκει το κίνητρο;

Πού βρίσκει το κίνητρο;

Πού βρίσκει το κίνητρο;

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του εμβληματικού οδηγού Ράντι Μάμολα, μας αποκαλύπτει γιατί ο Ρόσι, στα 37 χρόνια του, νικάει ακόμα. 

Ο Ρόσι τα έχει κάνει και τα έχει κατακτήσει όλα στο ανώτατο επίπεδο ανταγωνισμού του MotoGP. Στην ηλικία των 37 ετών σχεδόν κανένας από τους κορυφαίους αναβάτες της γενιάς του δεν είναι πλέον ενεργός. Παρόλα αυτά ο «Γιατρός», όχι μόνο καταφέρνει να νικάει ανταγωνιστές που θα μπορούσαν να είναι… παιδιά του αλλά και να εμπνέει εκατομμύρια οπαδούς του σε όλο τον κόσμο.

Η ψυχολογία ενός πρωταθλητή του διαμετρήματος του Ρόσι, για τους περισσότερους από εμάς είναι εντελώς άγνωστη. Όχι όμως και για τον Ράντι Μάμολα, τον αμερικανό αναβάτη της δεκαετίας του ‘80 που ποτέ μεν δεν κέρδισε ένα πρωτάθλημα στην τότε κορυφαία κατηγορία των 500 κ.εκ., αλλά βρέθηκε 4 φορές δεύτερος και συνέβαλε σε αρκετά πρωταθλήματα κατασκευαστή κυρίως για την ομάδα της Suzuki και αργότερα για τη Honda και τη Yamaha.

Ο Μάμολα, σε ένα τελευταίο του άρθρο, αναφέρεται στην αριστοτεχνική και απόλυτη επικράτηση του Ρόσι στο προηγούμενο GP της Ισπανίας, χαρακτηρίζοντας τον Ιταλό «ευφυία».

«Η επικράτησή του στο ισπανικό Γκραν Πρι ανεβάζει τον Ρόσι στο επίπεδο της ευφυίας. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν αναβάτη που έχει κερδίσει τα πάντα και είναι 37 ετών». 

Ωστόσο, συνεχίζοντας την ανάλυσή του για τον Ιταλό, ο Μάμολα μας οδηγεί σε ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο, προκειμένου να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που ακόμα εξασφαλίζει κίνητρο νίκης στο Ρόσι.

«Εκτός από αυτά που κάνει στην πίστα, προσωπικά βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέροντα αυτά που κάνει εκτός… Είναι εντυπωσιακό να παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ανανεώνει συνεχώς το κίνητρο ανταγωνισμού. Στην πατρίδα του, ο Ρόσι έχει δημιουργήσει μια σχολή αγωνιστικής οδήγησης. Εκεί, προπονεί αλλά και ανταγωνίζεται συνεχώς με εξαιρετικά νέους αναβάτες, διατηρώντας το επίπεδο των ικανοτήτων του εξαιρετικά οξυμένο. Φανταστείτε δεκάδες «τρελαμένους» 18άρηδες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον καλύτερο αναβάτη όλων των εποχών και αυτός να παλεύει καθημερινά μαζί τους –ακριβώς όπως και με τους ανταγωνιστές του στο MotoGP».

Βρισκόμενος συνεχώς σε ένα περιβάλλον με δυνητικούς μελλοντικούς πρωταθλητές, ο Ρόσι ουσιαστικά αναπνέει αδιάλειπτα το «οξυγόνο» του ανταγωνισμού, κάτι που του κρατά οξυμένη όχι μόνο την ικανότητά του στην οδήγηση, αλλά κυρίως την αντίστασή του στις επιθέσεις των σφετεριστών του θρόνου του, σύμφωνα με τον Μάμολα.

Το αποτέλεσμα του Ρόσι στη Χερέθ αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εκεί που οι ανταγωνιστές του τα βρίσκουν σκούρα, αυτός μπορεί να προσαρμόζεται πιο άμεσα και γρήγορα από όλους και να τους κουνά το μαντήλι. Επίσης, έδωσε μια πειστική απάντηση σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Yamaha ανανέωσε το συμβόλαιο του περισσότερο για τον αριθμό των φανατικών φίλων του στα social media, παρά για το αγωνιστικό του μέλλον.

Αν λοιπόν το μέλλον αποδείξει ότι η νίκη στην Ισπανία δεν ήταν απλώς μια αναλαμπή, τότε η εξήγηση που δίνει ο Μάμολα για το κίνητρο του Ρόσι ίσως είναι η σωστή. Το βέβαιο είναι ότι ο «Γιατρός» διαθέτει μια σπάνια ευφυΐα στην οδήγηση και στη διαχείριση του ανταγωνισμού. Αλλά αυτό δεν περιμέναμε την τελευταία του νίκη για να το διαπιστώσουμε. 

Best of internet