Αλλάζουν τα δεδομένα οι diesel της Ford

Γιώργος Βαρίνος
Αλλάζουν τα δεδομένα οι diesel της Ford
Νέα γενιά κινητήρων diesel με την ονομασία EcoBlue λανσάρει η Ford. Πρώτο μέλος ένα τετρακύλινδρο δίλιτρο σύνολο, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Οικονομικοί, ισχυροί, αθόρυβοι, με σημαντικά μειωμένο βάρος και τροφοδοσία με τεχνολογία αιχμής. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία η Ford υπόσχεται ότι οι νέοι κινητήρες diesel που έχει εξελίξει και θα ονομάζονται EcoBlue, θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Δείγμα γραφής θα δώσει το δίλιτρο τετρακύλινδρο σύνολο των 2.0 λίτρων, που θα τοποθετηθεί στα επαγγελματικά Transit σε πρώτη φάση, αντικαθιστώντας τον 2.2 TDCi. Στη συνέχεια θα καλύψει και τις ανάγκες των επιβατικών μοντέλων.

Ο κινητήρας αυτός έχει μια γκάμα απόδοσης που ξεκινά από τους 100 και φτάνει έως και τους 240 ίππους, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα αναγκών τόσο στα επαγγελματικά, όσο και στα επιβατικά μοντέλα της Ford.

Με μειωμένη κατανάλωση κατά 13% σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα Duratorq των 2.2 λίτρων, αυξημένη ροπή στις χαμηλές στροφές κατά 20% και εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας μείωσης των εσωτερικών τριβών, ο νέος δίλιτρος EcoBlue αποδίδει τη μέγιστη ροπή του μόλις στις 1.250 σ.α.λ.

Αυτό έγινε εφικτό με εγχυτήρες (μπεκ) καυσίμου νέα τεχνολογίας οκτώ οπών, που παρέχουν καύσιμο βάρους χιλιοστών του γραμμαρίου με συχνότητα έξι ψεκασμών ανά ανάφλεξη, turbo κατασκευασμένο από κράματα αεροπορικού τύπου για μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερη αδράνεια, νέου τύπου πολλαπλή εισαγωγής και νέες τεχνικές κατασκευής του στροφαλοφόρου και των εκκεντροφόρων.

Σύμφωνα με τη Ford οι κινητήρες της θα ορίσουν νέα δεδομένα όσον αφορά την ποιότητα λειτουργίας και τη μείωση του θορύβου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο ραλαντί, ο νέος κινητήρας παράγει 4 ντεσιμπέλ λιγότερο θόρυβο από τον σημερινό 2.2.

Η νέα γενιά diesel EcoBlue θα υποδεχτεί σύντομα το δεύτερο μέλος της με κυβισμό 1.5 λίτρων, ενώ δεν αποκλείεται η γκάμα να επεκταθεί τόσο προς τα επάνω, όσο και προς τα κάτω.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!