Τι γιορτάζει η Mini;

Γιώργος Βαρίνος
Τι γιορτάζει η Mini;
Έχουν περάσει 15 χρόνια και έχουν πωληθεί 2,5 εκατομμύρια Mini, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή στο εργοστάσιο της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Το εμβληματικό Mini είναι ένα ιστορικό αυτοκίνητο όχι μόνο λόγω της εμπορικής του επιτυχίας και της μακροχρόνιας παραγωγής του –από το 1959 έως και το 2000 στην πρώτη του μορφή. Μετά το Model T της Ford, θεωρείται το μοντέλο που επηρέασε περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων. Πράγματι, το Mini ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατάφερε μέσα σε ένα αμάξωμα μήκους 3 μέτρων να χωρέσει έναν κανονικό κινητήρα, τέσσερα άτομα και αποσκευές.

Αυτό έγινε εφικτό με την επαναστατική για την εποχή τοποθέτηση του κινητήρα εγκάρσια, τη μετάδοση της κίνησης στους εμπρός τροχούς και την ενσωμάτωση του κιβωτίου ταχυτήτων στο κάρτερ του μοτέρ.

Ταυτόχρονα, οι αναρτήσεις του Mini δεν χρησιμοποιούσαν ελατήρια για την ανάρτηση, αλλά ελαστικές σφαίρες με υγρό ή χωρίς, ανάλογα με την έκδοση. Συνολικά, μόνο το 20% του μήκους του Mini χρησιμοποιούταν για τα μηχανικά μέρη, αφήνοντας το 80% εκμεταλλεύσιμο για την φιλοξενία των επιβατών.

Ένας ακόμα λόγος που έκανε το Mini διάσημο ήταν η οδική του συμπεριφορά. Άκαμπτο, με τους τροχούς ακροβολισμένους στα τέσσερα σημεία του αμαξώματος και με βάρος που μόλις ξεπερνούσε τα 600 κιλά, έστριβε σαν go kart και διακρίθηκε σε πάρα πολλούς αγώνες ράλι και πίστας, φαινόμενο πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο έκτοτε για ένα φτηνό, βασικό αυτοκίνητο πόλης.

Η αναβίωση του Mini το 2001 από την BMW έγινε με πολύ διαφορετικούς όρους. Ωστόσο, 15 χρόνια μετά και με συνολικές πωλήσεις 2,5 εκατομμυρίων Mini, η γερμανική εταιρεία έχει κάθε λόγο να χαίρεται και να γιορτάζει. Το Mini αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους νέους οδηγούς όχι για τα χωροταξικά και πρακτικά του χαρίσματα, αλλά για τις επιδόσεις και την οδική του συμπεριφορά. Ακριβώς γι’ αυτό, το βρετανικό εργοστάσιο κατασκευής του στην Οξφόρδη, που ξεκίνησε της διαδικασία συναρμολόγησης του τρίθυρου Mini της νέας εποχής το 2001, ξεκίνησε με 2.400 εργαζομένους και μια βάρδια τότε, ενώ σήμερα έχει φτάσει σε δυναμικότητα τους 4.500 εργαζομένους που παράγουν 1.000 Mini την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Mini της νέας εποχής που βγήκε από το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν ένα Cooper σε κόκκινο χρώμα με λευκή οροφή και καλύμματα καθρεφτών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!