Όταν η Κίνα υπερβάλλει

Όταν η Κίνα υπερβάλλει

Όταν η Κίνα υπερβάλλει

Είναι τεράστιο, σχεδιασμένο σαν origami και μονολιθικό. Αυτά όμως τα στοιχεία είναι πταίσματα, συγκρινόμενα με την εξωφρενική τιμή του IAT Karlmann .

Αυτός το όχημα – συρφετός από γωνίες που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Πεκίνου από την κινεζική IAT με την ονομασία Karlmann King, αποτελεί την επιτομή της υπερβολής. Αλλά η εμφάνισή του θα σας φανεί πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από την τιμή του: 1.600.000€ κοστολογεί το κατασκεύασμα αυτό η IAT, που αρχικά το παρουσίασε ως πρωτότυπο αλλά πλέον θα το παράγει σε πολύ λίγα αντίτυπα. Συγκεκριμένα 10, ίσως για να μπορεί να δικαιολογήσει το απίστευτο κόστος του.

Διότι αν εξαιρέσει κανείς το «λίθοι τε και πλίνθοι ατάκτως ερριμμένα» αμάξωμά του, το Karlmann βασίζεται στο Ford F-450, ένα τεράστιο διπλοκάμπινο pick up από αυτά που κυκλοφορούν κατά εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Από αυτό δανείζεται επίσης τα μηχανικά του μέρη, δηλαδή τον κινητήρα V10 των 6,8 λίτρων που αποδίδει 367 ίππους και φυσικά καίει –με τα καντάρια- βενζίνη.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του το IAT Karlmann έχει μόλις τέσσερις θέσεις, εκ των οποίων οι πίσω διαθέτουν υποπόδια και μπορούν να μετατραπούν σε χαλαρωτικές πολυθρόνες. Όλο το εσωτερικό, το ταμπλό το οποίο είναι σαφώς παλαιάς κοπής και κάθε επιφάνεια, καλύπτονται από δέρμα, alcantara και πάνελ ξύλου σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας πολυτελούς ή κιτς  ατμόσφαιρας, ανάλογα την αισθητική του καθενός. Σε αυτά προσθέστε οθόνες tablet για τους πίσω επιβάτες, ενσωματωμένο ψυγείο για τη σαμπάνια και θήκες για τα αντίστοιχα ποτήρια. Ένα «βασιλικό» περιβάλλον, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται οι Κινέζοι και υπονοεί και το όνομα του μοντέλου.

Με δεδομένη την καταγωγή του «Βασιλιά Κάρλμαν», δεν είναι διόλου απίθανο να εικάσουμε ότι οι εκτός δρόμου επιδόσεις του θα είναι εντυπωσιακές, αφού άλλωστε και τα τεράστια ελαστικά του έχουν σαφώς χωμάτινο χαρακτήρα. Φυσικά αυτό ελάχιστα θα ενδιαφέρει τους υποψήφιους αγοραστές του αυτοκινήτου, οι οποίοι αν βρεθούν ποτέ, το μόνο πράγμα για το οποίο δεν θα μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς είναι ότι κρατούν χαμηλούς τόνους. 

Best of internet