Έξυπνη εφαρμογή για μείωση ατυχημάτων

Έξυπνη εφαρμογή για μείωση ατυχημάτων

Έξυπνη εφαρμογή για μείωση ατυχημάτων

Στη χρήση του κινητού τηλεφώνου από νέους κυρίως οδηγούς, αποδίδονται πολλά ατυχήματα. Τη λύση δίνει μια νέα εφαρμογή. 

Το πρόβλημα που δημιουργεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, δίνουν τα… ίδια τα κινητά τηλέφωνα. Στο Βρετανία, μια εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής διαχείρισης και ελέγχου στόλου οχημάτων, η Romex, δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που  αποτρέπει τους νέους οδηγούς από τη χρήση τους στο τιμόνι.

Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, ένα ποσοστό 12% των ατυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση του οδηγού λόγω της χρήσης του τηλεφώνου, με τους νέους να αποτελούν τον κύριο όγκο αυτών που ασχολούνται περισσότερο μαζί του.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το σύστημα GPS του τηλεφώνου για να ανιχνεύσει κίνηση με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6-7 χλμ./ώρα. Αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο επεμβαίνει στη συσκευή, απενεργοποιώντας κλήσεις, κείμενα, E-mail και λογαριασμούς social media. Ταυτόχρονα μπορεί να καταγράφει επίσης την ταχύτητα και το χρόνο που ο χρήστης του τηλεφώνου βρίσκεται σε κίνηση.

Η εφαρμογή ονομάζεται Guardian και επιτρέπει στους γονείς, εκτός από το να «κλειδώνουν» τα κινητά των παιδιών τους,  να παρακολουθούν εάν οδηγούν με υπερβολική ταχύτητα. Ο νέος οδηγός που χρησιμοποιεί την εφαρμογή μπορεί να δηλώσει τον εαυτό του ως επιβάτη σε άλλο όχημα και να χρησιμοποιεί κανονικά το τηλέφωνό του εν κινήσει, αν εόμως νεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, στέλνει μια ειδοποίηση στους γονείς.

Η εταιρεία που αναπτύσσει την εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ασφαλιστικές εταιρείες στη Βρετανία, ώστε όσοι νέοι οδηγοί και οι γονείς που εγκαθιστούν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους, να κερδίζουν έκπτωση στο ασφάλιστρο των αυτοκινήτων τους καθώς θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί και χωρίς περισπάσεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης. 

Best of internet