Πρέπει να ανησυχεί το Smart; (video)

Gazzetta team
Πρέπει να ανησυχεί το Smart; (video)
Το πρωτότυπο Shell Concept Car είναι χαριτωμένο, μικρό, τριθέσιο και χρειάζεται μόλις 2,64 λίτρα βενζίνη για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Το 2010 ο Γκόρντον Μάρεϊ, ο πασίγνωστος σχεδιαστής της McLaren F1 και αρκετών μονοθέσιων της F1, δημιούργησε το Τ25: ένα μικρό, τριθέσιο αυτοκίνητο πόλης που φιλοδοξούσε να είναι εξαιρετικά οικονομικό, ευέλικτο και προσιτό. Με κινητήρα 660 κ.εκ. από Smart, στόχος του ήταν να εξασφαλίζει πολύ χαμηλό κόστος κίνησης αλλά και αγοράς, όντας συνολικά πιο οικολογικό από ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του, αλλά με τη χρήση συμβατικής τεχνολογίας.

Η ιδέα του Μάρεϊ κέντρισε το ενδιαφέρον της εταιρείας πετρελαιοειδών Shell, που εξασφάλισε τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του T25. Έτσι δημιουργήθηκε το Shell Concept Car, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση αυτοκινήτου του Πεκίνου, τη Δευτέρα 25 Απριλίου.

Το μικρό αυτό όχημα που μοιάζει με cartoon έχει βάρος μόλις 550 κιλά και μπορεί να φιλοξενήσει 3 άτομα και λίγες αποσκευές. Χαρακτηριστικό της σχεδίασής του είναι το γεγονός ότι δεν έχει… πόρτες. Για την είσοδο και την έξοδο των επιβατών, ανοίγει ολόκληρο το εμπρός μέρος του αμαξώματος, επιτρέποντας απρόσκοπτη πρόσβαση ακόμα και σε πολύ ψηλά άτομα.

Το Shell Concept Car pροορίζεται για αποκλειστικά αστική μετακίνηση και με σταθερή ταχύτητα 70 χλμ./ώρα απαιτεί μόλις 2,64 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα. Για να επιτευχθεί αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η Shell δημιούργησε μια νέα γενιά λιπαντικών που μειώνει σημαντικά τις τριβές στο εσωτερικό του κινητήρα, ενώ το τρικύλινδρο σύνολο της Smart έχει δεχτεί πλήθος βελτιώσεων όλων των εσωτερικών μερών του.

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από κράματα συνθετικών υλικών και ίνες άνθρακα όπου απαιτούταν μεγαλύτερη δομική αντοχή, ενώ η αεροδυναμική, για ένα τόσο ψηλό και μικρό όχημα είναι εντυπωσιακά χαμηλή, με συντελεστή αντίστασης μόλις 0,26.

Τα τρία μέρη που εξέλιξαν το πρωτότυπο αυτό όχημα, η Shell, η Gordon Murray Design και η Geo Technology δεν έχουν δώσει πληροφορίες για επικείμενη παραγωγή και διάθεση του μοντέλου στην αγορά. Στην παρούσα φάση, όπως υποστηρίζουν, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δείξουν πως μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα τους, μπορούν να προκύψουν λύσεις που συνδυάζουν την οικολογία, την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!