Ποιοι είναι οι κορυφαίοι πιλότοι στην ιστορία της Formula 1;

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι πιλότοι στην ιστορία της Formula 1;

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι πιλότοι στην ιστορία της Formula 1;

Βρετανικό Πανεπιστήμιο απάντησε στο καυτό ερώτημα «ποιοι είναι οι καλύτεροι οδηγοί της Formula 1 όλων των εποχών;» και τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν συζητήσεις.

Μεγάλες συζητήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις πυροδοτεί η έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, που απαντά στο ερώτημα «ποιοι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στην ιστορία της Formula 1».
Πρόκειται για ένα ερώτημα, που απασχολεί διαχρονικά τους φίλους του συγκεκριμένου αθλήματος και όχι μόνον, αφού ανάλογο ζήτημα υπάρχει και σε άλλα δημοφιλή σπορ, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, κλπ.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ανέφικτες τέτοιες συγκρίσεις λόγω των ανόμοιων συνθηκών ανάλογα με τις εποχές, αλλά και επειδή στα μηχανοκίνητα αθλήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ομάδες και τα αυτοκίνητα εκτός από τους ίδιους τους οδηγούς. Ωστόσο το έγκριτο Πανεπιστήμιο τόλμησε και έδωσε σαφείς απαντήσεις με βάση ένα μοντέλο, που εξέλιξε και συνυπολογίζει όλες αυτές τις παραμέτρους. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς τη σημερινή εποχή, αποκτά ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία στην αξιολόγηση των βρετανών επιστημόνων το τιμ και το αυτοκίνητο.
Τα αποτελέσματα πάντως εκπλήσσουν, όχι τόσο πολύ για την πρώτη θέση που καταλαμβάνει ένα ιερό τέρας της Formula 1, δηλαδή ο Αργεντικός Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Από εκεί και κάτω όμως υπάρχουν ονόματα σε θέσεις, που θα αμφισβητηθούν έντονα.
Δεύτερος, σύμφωνα με τους Βρετανούς, είναι ο Γάλλος Αλέν Προστ, ενώ την τρίτη θέση του βάθρου καταλαμβάνει ο Τζίμι Κλαρκ. Τέταρτος κατατάσσεται ο θρυλικός Βραζιλιάνος Άιρτον Σένα και πέμπτος ο Φερνάντο Αλόνσο, που έχει την καλύτερη θέση μεταξύ των εν ενεργεία οδηγών της Formula 1.
Στην έκτη θέση συναντούμε άλλον ένα Βραζιλιάνο, τον Νέλσον Πικέ, έβδομος είναι ο σερ Τζάκι Στιούαρτ, στην όγδοη θέση ακολουθεί ο επτά φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής Μίκαελ Σουμάχερ, ένατος πλασάρεται ο Εμερσον Φιτιπάλντι και το Top Ten συμπληρώνει άλλος ένας σύγχρονος πιλότος, ο Σεμπάστιαν Φέτελ.
Οι Βρετανοί διευκρίνισαν, ότι ο Σουμάχερ θα είχε καταλάβει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη όλων των εποχών, αν δεν είχε κάνει το αποτυχημένο comeback την τριετία 2010 – 2012, που τον έφερε τελικά χαμηλότερα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία 695 οδηγών της Formula 1 από το 1950 έως το 2014, ο Νίκι Λάουντα δεν βρίσκεται ούτε καν μέσα στους 100 καλύτερους. Αντίθετα καταλαμβάνει την ενδέκατη θέση ο Κρίστιαν Φιτιπάλντι με 40 συμμετοχές σε Γκραν Πρι και μόλις δώδεκα βαθμούς συνολική συγκομιδή.
Από τους οδηγούς, που παραμένουν σε δράση, πλασάρονται ψηλά οι Χάμιλτον (νούμερο 12 της αιώνιας κατάταξης), Ρόσμπεργκ (13), Μπάτον (17), Ρικιάρντο (33) και Ραϊκόνεν (35).

Best of internet