Ποιό είναι το δυνατότερο diesel SUV; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ποιό είναι το δυνατότερο diesel SUV; (video)
Δεν είναι άλλο από το Audi SQ7, με κινητήρα V8 4.0 λίτρων, τρία turbo εκ των οποίων ένα ηλεκτρικό και απόδοση 435 ίππων.

Ξεκίνησαν στην Ευρώπη οι πωλήσεις του SQ7, του κορυφαίου έως σήμερα μοντέλου στη γκάμα του Q7. To μεγάλο γερμανικό SUV με την πενταθέσια ή εφταθέσια διάταξη καθισμάτων είναι ένα πραγματικό εργαστήρι υψηλής τεχνολογίας. Ο εξαιρετικά προηγμένος diesel κινητήρας των 4.0 λίτρων τροφοδοτείται μέσω τριών turbo, ένα εκ των οποίων, για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής, είναι ηλεκτρικό. Έτσι το SQ7, εκτός από την υψηλή ισχύ των 435 ίππων, αποδίδει την ακόμα πιο εντυπωσιακή ροπή των 900 Nm, που φτάνει τη μέγιστη τιμή της σχεδόν από το… ρελαντί, δηλαδή στις 1.000 σ.α.λ. μόλις.

Για τους παραπάνω λόγους, το κορυφαίο SUV στη γκάμα της Audi -και παρά το μεγάλο βάρος των περίπου δύο τόνων- επιτυγχάνει χρόνο μόλις 4,8 δευτερολέπτων για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Σε σχέση με τα λιγότερο ισχυρά μοντέλα της γκάμας του Q7, το κορυφαίο S ξεχωρίζει από τις μεγάλες εισαγωγές αέρα στη βάση του εμπρός προφυλακτήρα, της λεπτομέρειες αλουμινίου στο αμάξωμα, τις ζάντες διαμέτρου 20 ιντσών και φυσικά τα λογότυπα με το χαρακτηριστικό κόκκινο παραλληλόγραμμο διακριτικό της σπορ σειράς S.

Το νέο SQ7 τιμά με τον πιο εμφατικό τρόπο το μότο της Audi που υποστηρίζει την «εξέλιξη μέσω της τεχνολογίας», καθώς διαθέτει οτιδήποτε σχεδόν μπορεί να ζητήσει ο οδηγός ενός SUV και ακόμα περισσότερα: μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς, ενεργητική τετραδιεύθυνση, ενεργητικές αναρτήσεις, αντιστρεπτικές ράβδους και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και 24 διαφορετικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και ημιαυτόνομης οδήγησης.

Ανάλογος της κορυφαίας μηχανολογικής του συγκρότησης είναι και ο εξοπλισμός άνεσης και διασύνδεσης, ο οποίος περιλαμβάνει ένα κορυφαίο σύστημα multimedia και συστήματα ήχου της Bang & Olufsen και της Bose με 23 και 19 μεγάφωνα αντίστοιχα διάσπαρτα στο εσωτερικό, για τη δημιουργία μιας μοναδικής τρισδιάστατης αίσθησης ακρόασης.

Με αυτά τα δεδομένα η τιμή των 89.900€ με την οποία διατίθεται το SQ7 στη Γερμανία δεν είναι έκπληξη. Έκπληξη θα είναι στη χώρα μας, αν και όταν εισαχθεί το μοντέλο, καθώς θα ξεπερνά κατά πολύ τις 100.000€, κάτι που θα το καταστήσει αυτομάτως σπάνιο έως και συλλεκτικό μοντέλο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!