Ταξίδεψε 2.100 χλμ. με ένα ρεζερβουάρ

Γιώργος Βαρίνος
Ταξίδεψε 2.100 χλμ. με ένα ρεζερβουάρ
Σχεδόν απίστευτο είναι το επίτευγμα του Ελβετού Φέλιξ Έγκολφ, που με ένα Opel Insignia CDTi κατάφερε μέση κατανάλωση 3,46 λίτρα/100 χλμ.

Ένα αυτοκίνητο με ισχύ 136 ίππους, βάρος περίπου 1.600 κιλών και δυνατότητα μεταφοράς πέντε ατόμων, που επιτυγχάνει μέση κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες κίνησης 3,4 λίτρων/100 χλμ. αγγίζει τα όρια του υπερφυσικού. Από την άλλη πλευρά τίποτα δεν είναι ανεξήγητο, ούτε καν το μοναδικό αυτό ρεκόρ του Ελβετού Φέλιξ Έγκολφ. Εν αρχή είναι το αυτοκίνητο. Με το νέο κινητήρα πετρελαίου 1.6 CDTi, το Opel Insignia έχει μια μέση εργοστασιακή κατανάλωση 3,8 λίτρων/100 χλμ. σε μικτές συνθήκες.

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, η επαλήθευση τόσο χαμηλών αριθμών στις καθημερινές μετακινήσεις είναι αδύνατη, ωστόσο ο Έγκολφ όχι μόνο κατάφερε να την επαληθεύσει, αλλά και να τη βελτιώσει. Ο λόγος είναι ότι κινήθηκε κατά βάση σε αυτοκινητόδρομους, στη διαδρομή από τις Ελβετικές Άλπεις ως τη βόρεια θάλασσα και πίσω. Ένας ακόμα είναι ότι τήρησε όλους τους κανόνες οικονομικής οδήγησης και, όπως ο ίδιος δήλωσε: «ο καθένας που έχει ένα αμυντικό και σταθερό τέμπο οδήγησης μπορεί όχι μόνο να προσεγγίσει, αλλά και να βελτιώσει τα στοιχεία των επίσημων τιμών κατανάλωσης». Φυσικά μιλά πάντα για την οδήγηση στις συνθήκες των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο.

Ο Έγκολφ, ως πρώην πιλότος της Swiss, γνωρίζει πολύ καλά από διαδικασίες και φρόντισε να τηρήσει οτιδήποτε ήταν ουσιώδες για την επίτευξη του σκοπού του. Το αυτοκίνητο, παρότι δεν είχε υποστεί καμία βελτίωση ή μετατροπή, ήταν άριστα συντηρημένο, με καινούρια ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και φυσικά φρόντισε ώστε στο ταξίδι του να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο τον εξοπλισμό άνεσης όπως τον κλιματισμό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!