Μπορεί και χωρίς φώτα… (video)

Μπορεί και χωρίς φώτα… (video)

Είναι δυνατόν ένα αυτόνομα κινούμενο όχημα να βρει το δρόμο του στο μαύρο σκοτάδι; Η Ford αποδεικνύει πως είναι.

Μπορεί και χωρίς φώτα… (video)

Η τεχνολογία των αισθητήρων LiDAR, που συνίσταται στην κατανόηση του περιβάλλοντος χώρου μέσω ακτινών laser, δίνει τη δυνατότητα στη Ford να ξεφύγει από τους περιορισμούς των κλασικών καμερών για τη λειτουργία των αυτόνομων αυτοκινήτων νέας γενιάς που εξελίσσει. Έτσι, το αυτόνομο Fusion που μέσω της τεχνολογίας των αισθητήρων LiDAR κατάφερε να κινείται χωρίς πρόβλημα σε χιονισμένο και παγωμένο περιβάλλον, κάνει τώρα το επόμενο βήμα. Σε συνθήκες απόλυτου σκότους, χωρίς ίχνος φωτισμού, βρίσκει το δρόμο του και κινείται χωρίς πρόβλημα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό video, το αυτοκίνητο διαθέτει ήδη μια καταχωρημένη χαρτογράφηση της διαδρομής, την οποία «σκανάρει» συνεχώς μέσω των αισθητήρων λέιζερ και έτσι διατηρεί την ικανότητα να προσανατολίζεται εκεί που ο οδηγός χρειάζεται γυαλιά νυχτερινής όρασης για να έχει έστω και την παραμικρή ορατότητα.

Οι δοκιμές αυτές φυσικά και δεν πραγματοποιούνται σε δημόσιο δρόμο, αλλά στο κέντρο εξέλιξης της Ford στην Αριζόνα. Είναι δε ένα μικρό μέρος μιας τεράστιας έρευνας που γίνεται για την εξέλιξη αυτόνομα κινούμενων οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτής, εκτός από δοκιμές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κίνησης, ένας στόλος αυτόνομα κινούμενων Fusion ήδη έχει πάρει την άδεια για δοκιμές στους δημόσιους δρόμους της Νεβάδα, όπου έχει δημιουργηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο για να κυκλοφορούν, υπό κάποιους περιορισμούς φυσικά. 

Project Nightonomy: Autonomous Vehicle Testing in the Dark | Ford Fusion | Ford

Best of internet