Τα ελαστικά θα κρίνουν τον αγώνα;

Γιώργος Βαρίνος
Τα ελαστικά θα κρίνουν τον αγώνα;
Μετά τις δοκιμές στο Γκραν Πρι της Αμερικής, η δεξιά πλευρά του πίσω ελαστικού παρουσίασε τεράστια φθορά στις περισσότερες μοτοσικλέτες.

Τα ελαστικά αναδεικνύονται στο σημαντικότερο παράγοντα του τρίτου γύρου του MotoGP, καθώς όπως απέδειξαν οι χθεσινές δοκιμές στην πίστα του Όστιν, παρουσίασαν υπερβολική φθορά ειδικά το πίσω και στη δεξιά του πλευρά. Τόσο η Yamaha του Λορένθο όσο και η Honda του Μάρκεζ που ήταν και ο κορυφαίος των χρόνων, βγήκαν στα πιτ με σχεδόν κατεστραμμένο το πίσω ελαστικό. Παράλληλα, ήταν εξαιρετικά εμφανής η διαφορά της φθοράς από τη δεξιά πλευρά, σε σχέση με την αριστερή.

Όπως είχε ήδη δηλώσει ο Ρόσι, η Yamaha είχε αντιμετωπίσει και πέρυσι πρόβλημα με τα ελαστικά στην ίδια πίστα, η οποία, λόγο χάραξης και πρόσφυσης, τα ταλαιπωρεί ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάρκεζ αμέσως μετά την πρώτη περίοδο των δοκιμών «Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με το πίσω ελαστικό, καθώς από τη δεξιά πλευρά ήταν εντελώς κατεστραμμένο. Κάποιες φορές, λόγω της σκόνης που υπάρχει στην πίστα, αυτό μπορεί να συμβεί στην αρχή των δοκιμών. Η Michelin ωστόσο είναι ενήμερη και ήδη εξετάζει πως θα λύσει το πρόβλημα –ίσως με την αύξηση της πίεσης στο πίσω ελαστικό».

Οι δοκιμές χθες πραγματοποιήθηκαν μόνο με την μαλακή γόμα, ενώ σήμερα αναμένεται η Michelin να έχει διαθέσιμες και πιο σκληρές γόμες ώστε να μπορούν οι ομάδες να βρουν τον ιδανικό συνδυασμό πρόσφυσης και αντοχής. Το βέβαιο είναι ότι και αυτός ο γύρος του πρωταθλήματος αναμένεται συναρπαστικός, καθώς πλέον είναι πολλοί οι διεκδικητές της κορυφής και –φυσικά- το βάθρο δεν τους χωρά όλους. Ίσως μόνο, αυτούς που θα κάνουν την καλύτερη επιλογή ελαστικών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!