Έχει μυρωδιά η ποιότητα; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Έχει μυρωδιά η ποιότητα; (video)
Σύμφωνα με τη Seat, η οσμή των πλαστικών και κυρίως αυτή των δερμάτινων επενδύσεων, έχει μεγάλη σημασία για την αίσθηση ποιότητας στο αυτοκίνητο.

Τελευταία, όλο και συχνότερα, γινόμαστε μάρτυρες ιστοριών για το πώς οι ανθρώπινες αισθήσεις, ακόμα και σε ένα περιβάλλον απόλυτης αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης, αποτελούν την κορωνίδα στην προσπάθεια κατασκευής περισσότερο ποιοτικών και αποδοτικών αυτοκινήτων.

Η τελευταία τέτοιου είδους υπόθεση μας έρχεται από τη Seat, που στο εργοστάσιό της απασχολεί μια ομάδα ειδικών χημικών με σκοπό τον εντοπισμό και την απάλειψη οσμών που δεν είναι ευχάριστες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων της. Επικεφαλής τη ομάδας αυτή είναι η Μαρία – Χοσέ Λόπεζ, χημικός μηχανικός, η οποία εξηγεί το αντικείμενο της δουλειάς της και με ποιο τρόπο αυτή επιτυγχάνεται:

«Αναλύουμε όλα τα μη μεταλλικά μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και αξιολογούμε αν οι οσμές που αναδίδουν είναι ευχάριστες αλλά και ταιριαστές μεταξύ τους. Συνήθως θερμαίνουμε το εσωτερικό έως τους 60 βαθμούς, καθώς σε αυτή τη θερμοκρασία η εξάτμιση της υγρασίας μεταφέρει με μεγαλύτερη ένταση τις οσμές. Αν κάποιο από αυτά μυρίζει δυσάρεστα, ενεργοποιούμε μια διαδικασία για την αντικατάστασή του, ή την επεξεργασία του με στόχο τη βελτίωση της οσμής του».

Οι εργαζόμενοι σε αυτή την ομάδα, όπως και κάθε ειδικός που βασίζεται στην όσφρησή του για ερευνητικούς σκοπούς, δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, αποφεύγουν τις έντονες γεύσεις και τα μπαχαρικά και φυσικά δεν φορούν αρώματα. Έτσι διατηρούν την όσφρησή τους «καθαρή» για να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα και με ακρίβεια οποιαδήποτε οσμή –ευχάριστη ή δυσάρεστη.

Σύμφωνα με τη Μαρία – Χοσέ Λόπεζ «το εσωτερικό οφείλει να μυρίζει ευχάριστα, ειδικά όταν έχει δερμάτινες επενδύσεις, καθώς αυτή είναι η αρχική αίσθηση ποιότητας που έχει ο υποψήφιος αγοραστής στην πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!