To supercar των φτωχών (video)

Γιώργος Βαρίνος
To supercar των φτωχών (video)
Το Zenos E10R έχει επιδόσεις υπέρ - αυτοκινήτου αλλά προκλητικά χαμηλή τιμή, που το καθιστά προσιτό σε όλους. Ή τουλάχιστο, σε όσους αψηφούν τα στοιχεία της φύσης.

Το βρετανικό roadster με την ονομασία Zenos είναι φυσικά άγνωστο στους περισσότερους, καθώς κατασκευάζεται σε μια βιοτεχνία από τις πολλές που ανθούν στη Γηραιά Αλβιόνα. Το αντικείμενο των οποίων είναι τα γνωστά track day cars, αυτοκίνητα δηλαδή μικρής παραγωγής που απευθύνονται κυρίως σε λάτρεις της οδήγησης στην πίστα και δεν εμπίπτουν στις νόρμες που ισχύουν για τα μοντέλα μαζικής παραγωγής. Κατασκευάζονται στο χέρι, όπως φυσικά και το Zenos E10R, με κινητήρες συνήθως μεγάλων κατασκευαστών, πολύ χαμηλό βάρος, και εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς είναι σχεδόν… φόρμουλες, με έγκριση όμως για κυκλοφορία στο δημόσιο δρόμο.

Με αμάξωμα από ίνες άνθρακα, υβριδικό πλαίσιο από αλουμίνιο και ατσάλι και αναρτήσεις με διπλά ψαλίδια, το Zenos E10R έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου, πανάκριβου supercar. Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί είναι ο τετρακύλινδρος Ecoboost του Ford Focus RS και αποδίδει 350 ίππους ισχύος και 475 Nm ροπή, ενώ είναι τοποθετημένος στο κέντρο και μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Τα νούμερα απόδοσης μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά μεγάλα, αλλά το βάρος των 700 κιλών είναι εντυπωσιακά μικρό και έτσι οι επιδόσεις κοντράρουν στα ίσια αυτές των πιο γρήγορων αυτοκινήτων του πλανήτη. Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα είναι διαδικασία 3.0 μόλις δευτερολέπτων, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα, κυρίως για λόγους ασφάλειας.

Με κόστος μόλις 50.000€, το Zenos E10R είναι τόσο προκλητικά φτηνό με δεδομένες τις επιδόσεις και τα υλικά κατασκευής του, που μοιάζει απίστευτο. Ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό μυστικό στην κατασκευή του, που του επιτρέπει να κρατά πολύ χαμηλά το κόστος, παρά τα «εξωτικά» υλικά. Αυτό δεν είναι άλλο από τα ανακυκλωμένα πάνελ ανθρακονημάτων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του αμαξώματος και είναι υπεύθυνα για το πολύ χαμηλό βάρος. Οι ανακυκλωμένες ίνες άνθρακα είναι, σύμφωνα με τη Zenos, περίπου 90% πιο φθηνές ως υλικό από τις πρωτογενείς, ενώ η αντοχή τους μειώνεται ελάχιστα, μόλις 30%. Έτσι οι τεχνικοί της εταιρείας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για την κατασκευή του αμαξώματος, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλό βάρος, μεγάλη αντοχή και ελάχιστο κόστος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος ινών άνθρακα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!