«Νυστέρι» για τα Audi A3 / S3 (video)

Πέτρος Πιτσίνης
«Νυστέρι» για τα Audi A3 / S3 (video)
Σε μικρής έκτασης face-lift υπέβαλλε η Audi την γκάμα του A3 και μαζί με αυτή, το εφοδίασε με πλουσιότερο εξοπλισμό και νέους, σύγχρονους κινητήρες!

Το premium μικρομεσαίο της Audi βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στην αγορά και η εταιρεία θέλησε να το φρεσκάρει, ώστε να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του. Αυτό έγινε σε ολόκληρη την γκάμα του A3, δηλαδή στο τρίθυρο, το πεντάθυρο Sportback, το Cabriolet, το σεντάν και το S3. Αισθητικά φαίνεται ότι ακολουθεί τα πρότυπα του A4 και τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω ανασχεδιάστηκαν, μαζί με τους προφυλακτήρες. Η μάσκα επίσης διαφοροποιείται, ενώ υπάρχει και ένας διαχύτης αέρα στο πίσω μέρος! Επίσης, διατίθεται περισσότερα χρώματα για το αμάξωμα με το σύνολό τους να αγγίζουν τα 12, με τα πέντε από αυτά να είναι νέα και οι ζάντες αλουμινίου που μπορούν να επιλεγούν έχουν διάσταση από 16 έως 19 ιντσών.

Στο εσωτερικό, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα από το γνώριμο περιβάλλον του A3, με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Η σχεδίαση είναι σύγχρονη και η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται πίσω από το τιμόνι, στον πίνακα οργάνων. Αυτός είναι πλέον ψηφιακός (Audi Virtual Cockpit) με την οθόνη των 12,3 ιντσών να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με την κεντρική οθόνη των επτά ιντσών να ανήκει πλέον στο στάνταρ εξοπλισμό και να προβάλλει τις ενδείξεις του ανασχεδιασμένου και πιο φιλικού προς το χρήστη MMI.

Στο μηχανικό κομμάτι, συναντάμε αρκετές και ενδιαφέρουσες προσθήκες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι ο νέος τρικύλινδρος 1.000άρης (για πρώτη φορά σε A3) TFSi (βενζίνης) με τους 115 ίππους και τα 200Nm ροπής, η οποία αποδίδεται σε ένα ικανοποιητικό εύρος στροφών από τις 2.000 σ.α.λ. έως και τις 3.500. Παραπάνω στην γκάμα βρίσκεται ο 1.4 TFSi με το ενεργό σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων με 150 ίππους και 250 Nm ροπής και στην κορυφή (εξαιρουμένου του S3), ο δίλιτρος TFSi των 190 ίππων και των 320 Nm ροπής. Στους πετρελαιοκινητήρες συναντάμε τον 1.6 TDi με τα 110 άλογα και τον 2.0 TDi σε δύο παραλλαγές, με 150 άλογα και 340 Nm ροπής ή 184 άλογα και 380 Nm ροπής. Εκτός από τα γνωστά μας σύνολα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου η Audi θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εισάγοντας στην γκάμα του A3 και κινητήρες φυσικού αερίου. Ο 1.4 TFSi στην έκδοση g-tron αποδίδει 110 ίππους, ενώ για όσους ακόμη δεν έχουν καλυφθεί, θα υπάρχει και υβριδικό. Εκεί, χρησιμοποιείται ξανά ο 1.4 TFSi και σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα, η απόδοσή του αγγίζει τα 204 άλογα! Οι επιλογές που θα έχουν οι αγοραστές σε ο,τι έχει να κάνει με τα κιβώτια ταχυτήτων θα είναι δύο, δηλαδή ένα εξάρι μηχανικό και ένα S-Tronic διπλού συμπλέκτη με επτά σχέσεις, με το σύστημα τετρακίνησης Quattro να συνδυάζεται αποκλειστικά με τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα των 190 ίππων.

Ο εξοπλισμός με τον οποίο θα «προικίσει» η Audi το A3 έχει αναβαθμιστεί, με πλειάδα συστημάτων ασφαλείας να έχουν προστεθεί. Μερικά από αυτά είναι η υποβοήθηση σε περίπτωση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος με ανίχνευση πεζών, Cross-Traffic Assist που ενημερώνει τον οδηγό όταν βγαίνει με την όπισθεν από μια έξοδο πάρκινγκ και δεν έχει ορατότητα αλλά και το Traffic Jam Assit, που ουσιαστικά κινεί μόνο του το αυτοκίνητο (με το S-Tronic) σε μποτιλιάρισμα, παίρνοντας και τον έλεγχο του τιμονιού για σύντομα χρονικά διαστήματα και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Στο βασικό εξοπλισμό επίσης συναντάμε φώτα Xenon, με τα LED και LED Matrix να μπορούν να τοποθετηθούν προαιρετικά. Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι τιμές, ωστόσο στη Γερμανία θα ξεκινούν περίπου από τις 23.000€.

Audi S3

Η σπορ έκδοση του μοντέλου που ακούει στο όνομα S3 δέχεται και εκείνη την αναβάθμιση, αποκτώντας πιο επιθετική εμφάνιση από πριν. Οι αλλαγές εντοπίζονται όπου και στο A3, ενώ στο πίσω μέρος που συναντάμε τις τέσσερις εξατμίσεις, υπάρχει πλέον και ένας πιο εμφανής διαχύτης, ώστε να συνεισφέρει στη συνολικά επιθετικότερη εμφάνιση. Στα του κινητήρα δε συναντάμε μεγάλες αλλαγές, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό. Ο 2.0 TFSi αποδίδει πλέον 310 ίππους (από 300) όπως και στο Audi TTS, με τη ροπή να ανεβαίνει από τα 380 Nm που ήταν πριν στα 400. Αυτή αποδίδεται από τις 2.000 σ.α.λ. μέχρι και τις 5.400 σ.α.λ., με το σύνολο να εξασφαλίζει στο S3 ταχύτατες επιδόσεις από στάση και εν κινήσει. Φυσικά συνδυάζεται με το σύστημα τετρακίνησης Quattro, για ομαλότερη διαχείριση της ισχύος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!