Μέσα σε αυτά, δύσκολα τη γλιτώνεις (video)

Μέσα σε αυτά, δύσκολα τη γλιτώνεις (video)

Ο EuroNCAP υπέβαλε σε δοκιμές πρόσκρουσης κάποια μικρά αυτοκίνητα που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσικλέτας και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. 

Μέσα σε αυτά, δύσκολα τη γλιτώνεις (video)

Στην Ευρώπη υπάρχει μια κατηγορία αυτοκινήτων, τα micro cars ή quadricycles, τα οποία είναι τετράτροχα οχήματα με μικρούς μονοκύλινδρους κυρίως κινητήρες και περιορισμούς τόσο στην ισχύ, όσο και στη μέγιστη ταχύτητα. Τα οχήματα αυτά προορίζονται για αστική μόνο χρήση και μπορούν να οδηγηθούν με δίπλωμα μοτοσικλέτας αλλά και από νέους 16 ετών που έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Τα micro cars δεν υπάγονται στους κανονισμούς ασφαλείας των αυτοκινήτων, καθώς λογίζονται ως τετράτροχες μοτοσικλέτες. Μπορεί μάλιστα κανείς να υποστηρίξει ότι σε σχέση με αυτές, προσφέρουν σαφώς καλύτερη παθητική ασφάλεια. Τι γίνεται όμως σε σχέση με τα «κανονικά» αυτοκίνητα; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε η τελευταία δοκιμή στην οποία υπέβαλε τέσσερα τέτοιου είδους οχήματα ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ο EuroNCAP. Τα αυτοκίνητα αυτά ήταν τα Aixam Crossover GTR, Bajaj Qute, Microcar M.GO Family και το Chatenet CH30. Τα τρία πρώτα αξιολογήθηκαν με ένα μόνο αστέρι (πέντε είναι το άριστα) και το Chatenet με 2, όντας το καλύτερο όλων.

Τα περισσότερα δεν διαθέτουν επαρκείς ζώνες παραμόρφωσης, αερόσακους και προεντατήρες ζωνών, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν παρά ελάχιστη προστασία. Μάλιστα, ο οργανισμός EuroNCAP αξιολόγησε την ασφάλεια των quadricycles με μικρότερες ταχύτητες πρόσκρουσης απ’ ότι τα κανονικά αυτοκίνητα και συγκεκριμένα τη μέγιστη για την κίνηση σε αστικές περιοχές, που είναι τα 50 χλμ./ώρα. Για να υπάρχουν μάλιστα και στοιχεία «σύγκρισης», ο οργανισμός EuroNCAP, μαζί με το video από τις δοκιμές των quadricycles που έδωσε στη δημοσιότητα, αντιπαραβάλλει και αυτό του περίπου ίδιου μεγέθους Toyota IQ, το οποίο όμως έχει αποσπάσει τη μέγιστη βαθμολογία και πέντε αστέρια αξιολόγησης. 

Euro NCAP 2016 Quadricycle Tests

Best of internet