Η πιο ευφυής λιμουζίνα είναι εδώ (video)

Η πιο ευφυής λιμουζίνα είναι εδώ (video)

Η πιο ευφυής λιμουζίνα είναι εδώ (video)

Ξεκινούν οι πωλήσεις της νέας Mercedes E-Class στη χώρα μας, με τιμές από 53.600€ για την έκδοση με το δίλιτρο turbo κινητήρα των 184 ίππων. 

Η δέκατη γενιά της εμβληματικής λιμουζίνας της Mercedes, της E-Class, είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την έναρξη των πωλήσεών της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νέο μοντέλο χαρακτηρίζεται από εντελώς νέα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, τα οποία την καθιστούν το πρώτο ημι-αυτόνομο όχημα μαζικής παραγωγής. Παράλληλα η E-Class κάνει μια σημαντική στροφή στη σχεδίαση τόσο του αμαξώματος όσο και του εσωτερικού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή όπου η κορυφαία πολυτέλεια συνδυάζεται με την απόλυτη ασφάλεια, τις υψηλές επιδόσεις και τη χαμηλή κατανάλωση.

Το αμάξωμα που πλέον διαθέτει τις αναλογίες και τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές που γνωρίσαμε με τη C-Class, έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 43 χιλιοστά, φτάνοντας στα 4.923. Πολύ πιο σημαντική όμως είναι η αύξηση του μεταξονίου κατά 65 χιλιοστά (2.393), γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός αρκετά πιο ευρύχωρου εσωτερικού. Αισθητικά οι έντονες ακμές και οι γωνιώδεις φόρμες του προηγούμενου μοντέλου ανήκουν στο παρελθόν, υιοθετώντας μια φόρμα με κουπέ αναλογίες που κρύβουν τον όγκο του αμαξώματος και τονίζουν την αεροδυναμική του σχεδίαση. Η τελευταία είναι κορυφαία, με αεροδυναμικό συντελεστή μόλις 0,23, τον καλύτερο σε αυτοκίνητο της κατηγορίας. Έτσι η νέα E-Class είναι εξαιρετικά οικονομική κινούμενη με υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο και παράλληλα πολύ ήσυχη, διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο την άνεση και την ηρεμία των επιβατών.

Στο εσωτερικό, η εικόνα όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά αντικατοπτρίζει άμεσα το μέλλον. Την επικοινωνία του αυτοκινήτου με τον οδηγό αναλαμβάνουν δύο τεράστιες οθόνες 12,3 ιντσών  -ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό- οι οποίες βρίσκονται πίσω από ένα ενιαίο οπτικό σύνολο που καταλαμβάνει όλο το άνω αριστερό και κεντρικό μέρος του ταμπλό. Αυτή εμπρός από τον οδηγό προβάλλει όλα τα πάλαι ποτέ όργανα, ενώ η κεντρική αποτελεί το κέντρο ελέγχου και λειτουργιών του αυτοκινήτου. Εκτός από το γνωστό touch pad του συστήματος Command, το νέο σύστημα infotainment δέχεται επίσης φωνητικές εντολές, ενώ στο υπάρχουν «διακόπτες» αφής που επιτρέπουν την επιλογή διαφόρων λειτουργιών με την κίνηση και μόνο των δαχτύλων, ακριβώς όπως και στην επιφάνεια ενός smartphone ή tablet.

Στο μηχανολογικό τομέα τα μεγαλύτερα νέα αφορούν την παρουσίαση ενός νέου κινητήρα diesel δύο λίτρων, την υιοθέτηση του νέου αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων ως βασικού σε όλες τις εκδόσεις και την διάθεση μιας προαιρετικής πνευματικής ανάρτησης. Στο λανσάρισμα του μοντέλου οι βασικοί κινητήρες βενζίνης και diesel είναι δίλιτροι, ο πρώτος 1.991 κ.εκ. με ισχύ 184 ίππων και ο δεύτερος, εντελώς νέος, 1.950 κ.εκ. με 195 ίππους. Ο τελευταίος είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, τόσο ο κορμός όσο και η κεφαλή του και διαθέτει turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Η μέση κατανάλωση που επιτυγχάνει είναι μόλις 3,9 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει CO2 μόλις 102 γρ./χλμ.

Η πιο ισχυρή έκδοση πετρελαιοκινητήρα Ε350 d θα λανσαριστεί στην αγορά το καλοκαίρι και θα διαθέτει ένα εξακύλινδρο σύνολο με προηγμένη τεχνολογία καυσαερίων SCR, με ισχύ 258 ίππων και μέγιστη ροπή 620 Nm.

Διαθέσιμη αργότερα μέσα στο έτος θα είναι και η υβριδική E350e με δυνατότητα φόρτισης, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας καθώς ο κινητήρας βενζίνης που αποτελεί τη βάση του συστήματος κίνησης είναι 1991 κ.εκ. Η συνολική ισχύς μαζί με τον ηλεκτρικό κινητήρα φτάνει στους 286 ίππους, με μέση κατανάλωση μόλις 2,1 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπή CΟ2 μόλις 49 γρ./χλμ. Με πλήρως φορτισμένη τη συστοιχία των μπαταριών της, η έκδοση αυτή έχει τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για 30 χιλιόμετρα. Οι εκδόσεις της νέας E-Class που θα είναι διαθέσιμες άμεσα στην ελληνική αγορά είναι οι εξής: 

Μοντέλο

Κυβισμός

Ισχύς

Ροπή

0-100

 

l/100 km

CO2

g/km

E 200

1991

184 hp

300 Nm

7.7

 

6,3 - 5.9

142-132

E 220 d

 

1950

195 hp

400 Nm

7.3

4,3- 3.9

112-102

E 350 d

2987

258 hp

620 Nm

5.9

5.5-5.1

144 - 133

Ε 350 e

1991

286 hp

 

550 Nm

 

6.2

2.1

49

Ευχάριστα είναι τα νέα και από το μέτωπο των αναρτήσεων, καθώς στην E-Class μπορεί να επιλέξει κανείς τη συμβατική ανάρτηση Agility Control που περιλαμβάνει γόνατα εμπρός και σύστημα πολλαπλών συνδέσμων πίσω, με ελατήρια και αμορτισέρ. Προαιρετικά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της ανάρτησης Dynamic Body Control, η οποία διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, ενώ μια μοναδική σε αυτή την κατηγορία αερανάρτηση πέντε θαλάμων με την ονομασία Air Body Control είναι επίσης διαθέσιμη προαιρετικά, για όσους επιθυμούν να συνδυάζουν την κορυφαία άνεση με σπορ οδικά χαρακτηριστικά και απόλυτο έλεγχο.

Αναφορικά με τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, με εξέχον το Drive Pilot που επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση της κυκλοφορίας και αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας του αυτοκινήτου σε ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα. Ταυτόχρονα, μέσω του συστήματος αυτού η νέα E-Class διατηρεί τη λωρίδα κίνησης ή μπορεί και να εκτελεί αυτόματα προσπέραση και επαναφορά στο ρεύμα της. Ένα ακόμα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα αφορά αυτό της αυτόματης πέδησης, που δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τα εμπρός κινούμενα οχήματα αλλά και αυτά που κινούνται πλευρικά ή έρχονται από διασταύρωση. Τέλος, μια εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου και το σύστημα remote parking pilot επιτρέπει στον οδηγό να κατευθύνει εξ αποστάσεως τη στάθμευση ή την έξοδο του οχήματος από χώρο στάθμευσης.

Οι τιμές των άμεσα διαθέσιμων εκδόσεων της νέα E-Class έχουν ως εξής:

·         Ε200                                                  €53.600

·         Ε220 d                                               €55.950

·         E350 d                                               €71.950

Best of internet