Πώς ελέγχεται ένας κινητήρας; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Πώς ελέγχεται ένας κινητήρας; (video)
Στο εργοστάσιο της Ford στην Ισπανία όπου κατασκευάζονται οι κινητήρες υψηλής απόδοσης του Focus RS, οι μηχανικοί τους αξιολογούν με την ακοή.

Το είδαμε στην κατασκευή των κινητήρων του Nissan GT-R. Το βλέπουμε και πάλι στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια της Ισπανίας. Όταν κατασκευάζεις έναν κινητήρα πολύ υψηλής απόδοσης, δεν αρκεί η ακρίβεια των μηχανημάτων ή των ηλεκτρονικών διαγνωστικών συσκευών. Πάνω από όλα χρειάζονται οι ανθρώπινες αισθήσεις για να αξιολογήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας την «υγεία» και τη σωστή λειτουργία ενός κινητήρα. Στον οποίο, λόγω της υψηλής του απόδοσης και της συνεχούς λειτουργίας του στο όριο, οποιοδήποτε έστω και δευτερεύον πρόβλημα μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, στο εργοστάσιο κατασκευής του τετρακύλινδρου κινητήρα των 2.3 λίτρων του νέου Focus RS που αποδίδει 350 ίππους, η Ford χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς που αξιολογούν κάθε κινητήρα μετά τη συναρμολόγησή του με την ακοή. Τοποθετούν ειδικά ακουστικά σε στρατηγικά σημεία μερών του κινητήρα και με πολύ προσοχή παρατηρούν την οποιαδήποτε αλλαγή η διαφορά στον ήχο λειτουργία, που συνήθως υποδηλώνει και κάποια αστοχία. Έτσι εξασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνεργασία όλων των μερών του συνόλου και φυσικά η υψηλή του απόδοση και η αντοχή του στο χρόνο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!