Αυτή είναι η Φόρμουλα χωρίς οδηγό (video)

Γιώργος Βαρίνος
Αυτή είναι η Φόρμουλα χωρίς οδηγό (video)
Αποκαλύφθηκε το πρωτότυπο όχημα των αγώνων Roborace, που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Formula-e, χωρίς οδηγούς.

Ένα φουτουριστικό αγωνιστικό αυτοκίνητο χωρίς οδηγό παρουσίασε η Roborace, η εταιρεία που στο πλαίσιο της Formula-e έχει αναλάβει να πραγματοποιεί αγώνες με οχήματα χωρίς οδηγούς, από το 2017. Η πρόταση του σχεδιαστή Ντάνιελ Σίμον είναι εντυπωσιακή και θα είναι κοινή για όλες τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτό το είδος των αγώνων «επιστημονικής φαντασίας».

Σύμφωνα με τη Roborace, οι αγώνες μηχανών –και μόνο- θα σηματοδοτήσουν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα «ευφυίας και τεχνολογίας», ένα νέο είδος ανταγωνισμού στον οποίο θα συνυπάρχουν η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανολογία. Ο λόγος που οι οδηγοί εξωθούνται εκτός της μάχης αυτής, έχει να κάνει με το μέλλον των μετακινήσεων, όπου τα αυτόνομα οχήματα θα είναι ο κανόνας και η λέξη «οδηγός» μάλλον θα υπάρχει πλέον μόνο στα λεξικά.

Τα αυτοκίνητα των αγώνων αυτών θα είναι κανονικής κλίμακας 1:1, με ηλεκτρικούς κινητήρες, κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά και σχεδίαση, ενώ οι ομάδες, που θα συμμετέχουν με δύο οχήματα, θα μπορούν να επεμβαίνουν μόνο στο λογισμικό της λειτουργίας τους και πουθενά αλλού. Πρόκειται στην ουσία για έναν αγώνα επιστημόνων πληροφορικής, που αναμένεται να αποδώσει τεράστιο όγκο δεδομένων και να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση ανάπτυξης στο λογισμικό των αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων.

Οι ομάδες του τόσο ιδιαίτερου αυτού παγκόσμιου πρωταθλήματος αυτόνομα κινούμενων αγωνιστικών αυτοκινήτων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε κολοσσούς της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών να συμμετέχουν, σε συνεργασία με, ή ανταγωνιστικά προς τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το μεσοπρόθεσμο μέλλον των αγώνων ξεπερνά πλέον τη φαντασία και ελπίζουμε, τουλάχιστον, να είναι τόσο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό όσο το παρόν και το παρελθόν, στο οποίο οι άνθρωποι είχαν την ευθύνη της λειτουργίας των μηχανών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!