Όλα τα μυστικά της Porsche Mission E (video)

Γιώργος Βαρίνος
Όλα τα μυστικά της Porsche Mission E (video)
Δείτε πώς σχεδιάστηκε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της Porsche αλλά και της αυτοκίνησης συνολικά.

H Porsche Mission E που για πρώτη φορά είδαμε στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης το Σεπτέμβριο του 2015, δεν ήταν ένα απλά εντυπωσιακό πρωτότυπο. Με δεδομένη την απόφαση της Porsche να προχωρήσει στην παραγωγή του πέριξ του έτους 2020 αλλά και της πλήρως ψηφιακής και ηλεκτρικής του υπόστασης, κρύβει μέρος από το μέλλον όλων των μοντέλων της μάρκας, ενώ αναμένεται να επηρεάσει συνολικά και την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ξεκινώντας από το αμάξωμα και το πλαίσιο, το οποίο στο πάτωμά του ενσωματώνει το σύνολο των συσσωρευτών που αποθηκεύουν την ενέργεια των δύο ηλεκτρικών κινητήρων, η Mission E αποτελεί ένα βήμα εμπρός τόσο στη σχεδίαση, όσο επίσης στην αυτονομία και στο χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα χαρακτηριστικά της είναι άλλωστε ενδεικτικά.

Κατ’ αρχάς, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Porsche διαθέτει ένα τετράθυρο και τετραθέσιο αμάξωμα. Οι κινητήρες του αποδίδουν 600 ίππους και η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση μόλις 3,0 δευτερόλεπτων. Μπορεί να διανύσει έως και 500 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, ενώ μια επαναφόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας των μπαταριών διαρκεί μόλις 15 λεπτά. Ωστόσο το σύστημα ταχείας φόρτισης τη Mission E απαιτεί σταθμό φόρτισης 800V και 150 kW, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

Η γερμανική εταιρεία έχει ωστόσο πίστωση χρόνου έως το 2020 και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας για την κατασκευή ενός τέτοιου δικτύου. Αν ευοδωθούν, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η Porsche αλλά και όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, με αποτέλεσμα μια απότομη και σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των οποίων πλέον η αυτονομία θα πλησιάζει αυτή των συμβατικών.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε, από τα προπλάσματα σε πηλό και πως ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρωτότυπου Mission E, η οποία ωστόσο απαίτησε πολύ σκέψη και χρόνο, καθώς το μοντέλο δεν προορίζεται μόνο για το ρόλο της «γλάστρας» στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά για την παραγωγή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!