Μικρό ελληνικό θαύμα

Γιώργος Βαρίνος
Μικρό ελληνικό θαύμα
Έλληνες φοιτητές κατασκευάζουν αγωνιστική μοτοσικλέτα της κατηγορίας Moto3, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Motostudent.

Με την ονομασία Tyφοοn MotoRacing, ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό Motostudent, που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή μιας αγωνιστικής μοτοσικλέτας της κατηγορίας Moto3 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Η ομάδα απαρτίζεται από 12 φοιτητές που βρίσκονται από το 2ο έως και το 5ο έτος και τους καθηγητές Δημήτρη Γιαγκόπουλο και Γιώργο Νένε.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην πίστα Άραγκον στην Ισπανία, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου οι πρωτότυπες μοτοσικλέτες θα πρέπει να είναι έτοιμες για την πρώτη φάση των δοκιμών και της αξιολόγησης. Υπεύθυνος της ομάδας των φοιτητών που έχουν αναλάβει το έργο της κατασκευής της μοτοσικλέτας είναι ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δημήτρης Γιαγκόπουλος, που αναφέρει για το διαγωνισμό: «Θα λάβουν μέρος 35 πανεπιστήμια κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός καθότι οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν εμπειρία αφού έχουν λάβει κι άλλη φορά μέρος».

Η μοτοσικλέτα κάθε ομάδας που συμμετέχει στο διαγωνισμό βασίζεται σε κινητήρα και τροχούς που παρέχονται από τον οργανωτή και είναι κοινά για όλους. Η ελληνική ομάδα, για την κατασκευή του πλαισίου επιχείρησε μια σημαντική καινοτομία, δηλαδή την κατασκευή του σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και σε κλίμακα 1:1. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας κ. Γιαγκόπουλος, «η καινοτομία που εφαρμόσαμε στη φάση του σχεδιασμού είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του εγχειρήματος που βαθμολογούνται. Με βάση αυτή την πρακτική καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές βελτιώσεις σε πολύ σύντομο χρόνο».

Την ομάδα των Ελλήνων φοιτητών υποστηρίζουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις με τεχνογνωσία, καθώς και χορηγίες σε υλικά κατασκευής και χρήματα. Πρόσφατα μάλιστα έγινε δημόσια παρουσίαση της προσπάθειας στην πόλη της Κοζάνης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επιχειρηματιών της πόλης για τη συγκέντρωση χορηγιών. Άλλωστε, πέρα από τα καθαρά κατασκευαστικό κομμάτι της συμμετοχής, τα έξοδα για την μεταφορά εξοπλισμού και τη διαμονή των συμμετεχόντων στην Ισπανία είναι αρκετά.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν χάνουν το πάθος, την αισιοδοξία και την πίστη στις ικανότητές τους, που φαίνεται άλλωστε και από την κοινή τους δήλωση: «Θέλουμε να δείξουμε ότι ως νέοι επιστήμονες τα καταφέρνουμε και ότι ως Ελλάδα μπορούμε ακόμη και να παράγουμε».

Πηγή: http://www.motograndprix.gr/

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!