Σώζουν ζωές τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας

Γιώργος Βαρίνος
Σώζουν ζωές τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας
Το αυτόματο φρενάρισμα, η προειδοποίηση πρόσκρουσης και ο έλεγχος τυφλού σημείου μειώνουν κατά χιλιάδες τα ατυχήματα σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που διατίθενται πλέον στον βασικό εξοπλισμό όλο και περισσότερων νέων μοντέλων αυτοκινήτων, υπολογίζεται ότι θα μειώσουν κατά 25.000 τα ατυχήματα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο βρετανικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και Εμπόρων (SMMT) σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία ερευνών Jato διαπίστωσε ότι το 2015, περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που διατέθηκαν στη βρετανική αγορά διέθεταν στον εξοπλισμό τους κάποιο από τα συστήματα προειδοποίησης πρόσκρουσης, αυτόνομης πέδησης, ελέγχου τυφλού σημείου και cruise control με σύστημα αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας. Ο συνδυασμός των συστημάτων αυτών, μπορεί να αποφέρει μείωση τουλάχιστον 25.000 ατυχημάτων το χρόνο και να σώσει έως και 2.500 ζωές έως το έτος 2030.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης τα οποία αποτελούν τον προπομπό των αυτόνομων οχημάτων και γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικά στη λειτουργία τους, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την οδική ασφάλεια. Ήδη, στις ΗΠΑ ψηφίστηκε διάταξη για την ενσωμάτωση στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων του συστήματος αυτόνομης πέδησης έως το 2022, ενώ η Toyota δήλωσε ότι όλα τα μοντέλα της στην Αμερική θα διαθέτουν το σύστημα έως το τέλος του 2017.

Ανεξάρτητες έρευνες σε Ιαπωνία και Ευρώπη από κατασκευαστές, έδειξαν ότι τα μοντέλα τους με συστήματα αυτόνομης πέδησης και προειδοποίησης πρόσκρουσης ενεπλάκησαν σε έως και 90% λιγότερα ατυχήματα, σε σχέση με μοντέλα τους χωρίς τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Εταιρείες όπως η Volvo, προχωρούν ακόμα περισσότερο και φιλοδοξούν έως το 2020 να μην υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής στα ατυχήματα που εμπλέκονται τα οχήματά της.

Μπορεί τα πλήρως αυτόνομα οχήματα να μην είναι άμεσα εφικτά, ωστόσο τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που συνεχώς εξελίσσονται με στόχο να φτάσουμε κάποια στιγμή στην πλήρη απελευθέρωση του οδηγού από τον έλεγχο του οχήματος, προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στην οδική ασφάλεια. Κυρίως, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό, όπως επίσης τη σφοδρότητα και τις συνέπειες των ατυχημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!