Με 986 ίππους έρχεται η Toyota στο WEC (video)

Με 986 ίππους έρχεται η Toyota στο WEC (video)

Με 986 ίππους έρχεται η Toyota στο WEC (video)

Με ένα νέο αγωνιστικό της κατηγορίας LMP1 και την ονομασία TS050 επανέρχεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος αντοχής η Toyota. 

Η πρωταθλήτρια των αγώνων αντοχής του 2014 Toyota, έρχεται να διεκδικήσει τον τίτλο που της στέρησε η Porsche το 2015 με ένα εντελώς νέο αγωνιστικό για το 2016. Το αυτοκίνητο είναι το υβριδικό μονοθέσιο TS050, που όπως και το TS040 που αντικαθιστά, θα αγωνιστεί στην πρώτη τη τάξει κατηγορία LMP1 με άμεσους ανταγωνιστές την Audi με το R18 και την Porsche.

Η σημαντικότερη αλλαγή για το TS050 σε σύγκριση με το TS040 είναι ένας μικρότερου κυβισμού κινητήρας. Ενώ το προηγούμενο αυτοκίνητο διέθετε έναν ατμοσφαιρικό 3.7 λίτρων V8, το TS050 υιοθετεί έναν twin-turbo 2.4 λίτρων V6 σε συνδυασμό με ένα ένα υβριδικό σύστημα 8 megajoule (MJ). Η κίνηση, η οποία έχει νόημα λόγω των ορίων που τίθενται στο WEC σχετικά με τη χρήση καυσίμων, ακολουθεί την πρακτική της Porsche με το νέο 919 Hybrid, το οποίο χρησιμοποιεί ένα υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα μόλις 2.0 λίτρων.

Ο κινητήρας του TS050 είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος και δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς μαζί με έναν ηλεκτροκινητήρα που προέρχεται από τη Denso. Ένας δεύτερος ηλεκτρικός κινητήρας, της Aisin AW, μεταφέρει ισχύ στους εμπρός τροχούς. Η ενέργεια για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών κινητήρων προέρχεται είτε από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε από την ανάκτηση κατά το φρενάρισμα και αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου.

Αυτή είναι μια άλλη σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενο TS040, το οποίο αποθήκευε την ηλεκτρική ενέργεια του σε ένα σύστημα πυκνωτών. Ανάλογη εξέλιξη άλλωστε είχε το 2016 και το νέο R18 της Audi στο υβριδικό του σύστημα. Ο επιλογή μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας, επέτρεψε στην Toyota να ανέβει στην υβριδική υποκατηγορία των 8MJ. Η συνολική ισχύς που παράγουν οι κινητήρες του TS050 είναι 986 ίπποι, με τους μισούς περίπου να προέρχονται από τον κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Η Toyota, θα παρατάξει δύο TS050 με τα χρώματα της Gazoo Racing, ένα με το νούμερο 5 και το άλλο με το νούμερο 6. Τα αυτοκίνητα υιοθετούν ένα νέο, μαύρο - κόκκινο χρωματικό μοτίβο. Το αυτοκίνητο με το νούμερο 5 θα οδηγείται από τους Ντέιβιντσον, Μπουέμι και Νακαζίμα, ενώ αυτό με τον αριθμό 6 από τους Σαραζίν, Κόνγουεϊ και Κομπαγιάσι.

Το πρωτάθλημα  WEC για το 2016 θα ξεκινήσει με τον πρώτο αγώνα στο Σίλβερστοουν στις 17 Απριλίου, ενώ τρίτος γύρος είναι οι εμβληματικές 24 Ώρες του Le Mans, όπου όλοι οι κατασκευαστές θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη νίκη, τον Ιούνιο. 

Best of internet