Εύκολη λεία τα αυτοκίνητα «χωρίς κλειδί»

Εύκολη λεία τα αυτοκίνητα «χωρίς κλειδί»

Εύκολη λεία τα αυτοκίνητα «χωρίς κλειδί»

Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC αποκαλύπτει ότι πολλά μοντέλα αυτοκινήτων με σύστημα «χωρίς κλειδί» είναι πολύ απλό να κλαπούν.

Σε πρόσφατη έρευνά της και χρησιμοποιώντας απλές συσκευές υποκλοπής του σήματος των τηλεχειριστηρίων διαφόρων μοντέλων αυτοκινήτων με σύστημα «χωρίς κλειδί», η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου κατάφερε να ανοίξει και να θέσει σε λειτουργία 24 μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών.

Με εξοπλισμό που δεν υπερέβη σε κόστος τα 200€ περίπου, η ADAC υπέκλεψε το ραδιοφωνικό σήμα που εκπέμπουν τα χειριστήρια των μοντέλων που διαθέτουν σύστημα keyless entry, με αποτέλεσμα να μπορούν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες και να θέσουν σε λειτουργία τον κινητήρα. Τυπικά, τα χειριστήρια αυτά είναι ενεργά σε αποστάσεις 50 έως 80 εκατοστά από τον δέκτη που βρίσκεται στο αυτοκίνητο, ωστόσο με μια συσκευή ενίσχυσης των συχνοτήτων οι ερευνητές της ADAC κατάφεραν να υποκλέψουν στο σήμα από μεγαλύτερη απόσταση και να το αναπαράγουν, καθιστώντας το προς αξιολόγηση κάθε φορά μοντέλο εύκολη λεία.

Φυσικά η ADAC δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των συσκευών και τον ακριβή τρόπο με την οποίο πραγματοποιείται η υποκλοπή του σήματος, καθιστά ωστόσο προφανές ότι αυτή η τεχνική είναι ήδη γνωστή τόσο σε χάκερς, όσο και στις ίδιες τις εταιρείες αυτοκινήτων που τοποθετούν τέτοια συστήματα στα μοντέλα τους.

Πως μπορεί όμως να προστατευτεί κανείς, αν όχι απόλυτα, σε μεγάλο βαθμό; Πρακτικά, μόνο με την τοποθέτηση του πομπού – κλειδιού σε τσάντες ή τσαντάκια όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα οποία ως ένα βαθμό περιορίζουν την απόσταση εκπομπής του σήματος επικοινωνίας κλειδιού – αυτοκινήτου.