Volvo και υψηλή γαστρονομία

Γιώργος Βαρίνος
Volvo και υψηλή γαστρονομία
Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Volvo Car Hellas ήταν χορηγός της μεγάλης γιορτής της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, για την απονομή των "Χρυσών Σκούφων".

Οι «Χρυσοί Σκούφοι», ο καταξιωμένος θεσμός του περιοδικού «Αθηνόραμα» που παραδοσιακά πλέον χορηγεί ο Volvo, ολοκληρώθηκε για το 2016 την περασμένη Δευτέρα, με την τελετή απονομής των βραβείων και το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Για ακόμη μία χρονιά ο Έκτορας Μποτρίνι κυριάρχησε, κατακτώντας βραβεία και για τα δύο εστιατόριά του, αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση.

Στη φετινή απονομή υπήρχε έντονο το άρωμα και η λάμψη της Σουηδίας, καθώς την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Σάρλοτ Ράνμπεργκ, ενώ το επίσημο δείπνο ήταν αφιερωμένο στη σκανδιναβική κουζίνα. Αυτή, φρόντισε να αναδείξει ένας από τους πιο διάσημους σουηδούς σεφ, ο Μπιόρν Φραντζέν, που κλήθηκε να δημιουργήσει με τους συνεργάτες του το dîner de gala των Χρυσών Σκούφων.

Ο «guest chef», με ένα μενού βασισμένο σε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της πατρίδας του που τις επεξεργάζεται με το δικό του ανάλαφρο γκουρμέ στυλ, πέτυχε να μυήσει τους σχεδόν 300 καλεσμένους σε ένα νέο γευστικό σύμπαν υψηλής αισθητικής! Με τα παράσημα των δύο αστεριών Μισελέν για το «Φραντζέν», το εστιατόριό του στη Στοκχόλμη που από το 2011 συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου, ο σεφ από το Βορρά ενθουσίασε τον κόσμο, που στο τέλος της βραδιάς αντάμειψε αυτόν και τους συνεργάτες του με ένα ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα.

Όσον αφορά στα βραβεία, το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των εστιατορίων για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποσπώντας δύο Χρυσούς Σκούφους. Ένα Χρυσό Σκούφο έλαβε το έτερο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι, το «Botrini's» στην Αθήνα. Ενδεικτικό των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης του θεσμού είναι ότι για άλλη μία χρονιά δύο μόνο εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με δύο Χρυσούς Σκούφους, τα «Etrusco» στην Κέρκυρα και «Funky Gourmet» στην Αθήνα.

Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενώ ο κ. Γιάννης Πετούλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas απένειμε τους αντίστοιχους Χρυσούς Σκούφους στα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, από του βήματος, τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που το σκανδιναβικό μοντέλο ζωής γνωρίζει σήμερα τέτοια διεθνή απήχηση και επιτυχία, δημιουργώντας παγκόσμιες τάσεις και κατακτώντας όλο τον κόσμο, είτε αυτό εκφράζεται μέσα από μία premium μάρκα αυτοκινήτου όπως η Volvo, είτε μέσα από την υψηλή γαστρονομία».

Για το 2016, με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν συνολικά 24 εστιατόρια και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 34, απ' όλη την Ελλάδα.Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με «γαστρονομικό» χιούμορ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Στέλιος Μάινας και ο Άκης Σακελλαρίου, κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία της γαστρονομίας στην Ελλάδα, είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς το περιοδικό Αθηνόραμα τη χρονιά που διανύουμε συμπληρώνει τα 40 χρόνια κυκλοφορίας.

Το παρών στην εφετινή τελετή απονομής και στο δείπνο που ακολούθησε έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολις Κώστας Μπιτζάνης, η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!