Ποιος κινητήρας κατασκευάζεται στο χέρι; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ποιος κινητήρας κατασκευάζεται στο χέρι; (video)
Για να αποδίδει 570 ίππους από μόλις 3,8 λίτρα χωρητικότητας, ο κινητήρας του Nissan GT-R είναι στην κυριολεξία εργόχειρο. Δείτε πως.

Πολλοί από εμάς έχουν την εντύπωση ότι οι μηχανές –στην ουσία τα ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης- είναι αναντικατάστατα όταν το ζητούμενο είναι η ακρίβεια και η προσοχή στη λεπτομέρεια στην κατασκευή των πολύπλοκων τμημάτων ενός αυτοκινήτου. Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς η αντίθετη, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Τα ρομπότ και οι μηχανές μπορούν να επιτυγχάνουν μεγάλο ποσοστό ακρίβειας σε συνδυασμό με ταχύτητα και όγκο παραγωγής, δεν μπορούν όμως ούτε καν να προσεγγίσουν την προσοχή στη λεπτομέρεια, την πιστότητα και κυρίως την αίσθηση ενός εξειδικευμένου και με ιδιαίτερες ικανότητες μηχανικού.

Όταν λοιπό το ζητούμενο αποτέλεσμα πλησιάζει το τέλειο, τότε την κατασκευή αναλαμβάνουν ανθρώπινα χέρια. Όπως στην περίπτωση του V6 κινητήρα του Nissan GT-R, ο οποίος καλείται όχι μόνο να αποδώσει υψηλή ισχύ που φτάνει στους 570 ίππους αλλά και να λειτουργεί συχνά στο όριο. Χωρίς, φυσικά, να παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Η διαδικασία συναρμολόγησης αυτού του κινητήρα επαφίεται στα χέρια πέντε και μόνο πέντε ειδικά εκπαιδευμένων μηχανικών, που η Nissan ονομάζει Takumi. Όπως θα δείτε και στο σχετικό video, καθένας από τους Takumi είναι υπεύθυνος για τον κινητήρα που συναρμολογεί μέχρι τη στιγμή που αυτός θα τοποθετηθεί στο δυναμόμετρο, ώστε να διαπιστωθεί με όλες, κυριολεκτικά, τις αισθήσεις του μηχανικού ότι αυτός λειτουργεί άψογα. Στο τέλος, η πλακέτα με το όνομα του Takumi που συναρμολόγησε και αξιολόγησε τον κινητήρα οδεύει προς τοποθέτηση σε κάθε Nissan GT-R.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!