Το σερί του Ρόσμπεργκ και η Haas της 14ετίας

Νίκος Τσιώκος
Το σερί του Ρόσμπεργκ και η Haas της 14ετίας
Τις τέσσερις σερί νίκες έφτασε ο Νίκο Ρόσμπεργκ με αυτή στην Αυστραλία, ενώ η Haas έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε βαθμούς σε ντεμπούτο της, μετά από 14 χρόνια.

Το Γκραν Πρι της Αυστραλίας για το 2016 αποτελεί παρελθόν και δεν είναι λίγα τα στατιστικά που προέκυψαν με το πέρας αυτού. Μερικά από αυτά είναι ότι ο Νίκο Ρόσμπεργκ έφτασε τις τέσσερις σερί νίκες και η Mercedes τις εφτά, ενώ ο Λιούις Χάμιλτον έγινε ο τρίτος πιλότος στην ιστορία της Formula1 που κατέκτησε 50 pole position.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Haas πήρε βαθμούς στο ντεμπούτο της και έγινε η πρώτη ομάδα που το πράττει αυτό, μετά από 14 χρόνια (Toyota, 2002), αλλά και πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ντανιίλ Κβιάτ δεν εκκίνησε στο Άλμπερτ Παρκ. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το ότι για πρώτη φορά στη Μελβούρνη τερμάτισαν 13 πιλότοι χωρίς να... φάνε γύρο από τον πρώτο.

Αναλυτικά τα στατιστικά της Αυστραλίας

Η νίκη του Νίκο Ρόσμπεργκ ήταν δεύτερη στη Μελβούρνη και ήρθε δύο χρόνια μετά την πρώτη του και 31 χρόνια μετά από αυτή του πατέρα του, Κέκε, στον πρώτο αγώνα επί αυστραλιανού εδάφους στην Αδελαΐδα. Επίσης, το σερί νικών του αυξήθηκε στις τέσσερις και ξεκίνησε από το Μεξικό πέρυσι, ενώ αυτό της Mercedes διευρύνθηκε στις εφτά.

Με τη δεύτερη θέση, ο Λιούις Χάμιλτον έπιασε το ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχε με έξι παρουσίες στο βάθρο στην Αυστραλία, ενώ το Σάββατο (19/3) έγινε ο τρίτος πιλότος στην ιστορία της Formula1 που έφτασε τις 50 pole position.

Η έκτη θέση του Ρομάν Γκροζάν σημαίνει ότι η Haas έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει βαθμούς στο ντεμπούτο της, μετά την Toyota το 2002, όταν ο Μίκα Σάλο είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Ακόμη, έγινε η πρώτη αμερικάνικη ομάδα που πήρε πόντους, μετά την Team Haas (παρόμοια ονομασία, αλλά καμία σχέση με τη σημερινή ομάδα) με τον Άλαν Τζόουνς (έκτος) στη Μόντσα το 1986.

Η τέταρτη θέση του Ντάνιελ Ρικιάρντο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για Αυστραλό στο... σπίτι του. Το ίδιο είχε πράξει και ο Μαρκ Γουέμπερ το 2012, όπως και ταχύτερο γύρο, που έκανε φέτος και ο Ρικιάρντο για να γίνει ο δεύτερος Αυστραλός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στην... έδρα του.

Παρά το λάθος της Toro Rosso στο πιτ στοπ, ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να μπει στους βαθμούς, αφού τερμάτισε δέκατος. Έτσι, έγινε ο νεότερος σε ηλικία πιλότος (18 ετών ) που έχει τερματίσει στους βαθμούς στο Γκραν Πρι της Αυστραλίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Ντανιίλ Κβιάτ, ο οποίος στα 19 του είχε δει την καρό σημαία ένατος το 2014.

Όσον αφορά τον έτερο πιλότο της Red Bull, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν εκκίνησε στην πρεμιέρα της Αυστραλίας, αφού και πέρυσι είχε μηχανικά προβλήματα.

Τρεις πιλότοι τερμάτισαν στην ίδια θέση που είχαν δει την καρό σημαία και στον περσινό αγώνα. Ο λόγος για τους Σεμπάστιαν Φέτελ (τρίτος), Νίκο Χούλκενμπεργκ (έβδομος) και Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (ένατος).

Για πρώτη φορά στη Μελβούρνη οι πρώτοι 13 πιλότοι τερμάτισαν και δεν είχαν διαφορά έναν γύρο από τον πρώτο, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία και μία καλή απόδειξη της ανταγωνιστικότητας του γκριντ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!