Πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο

Γιώργος Βαρίνος
Πιο γρήγορο από οτιδήποτε άλλο
Η AM-RB 001, το hypercar που θα κατασκευάσει η Aston Martin με τη Red Bull, θα είναι το γρηγορότερο στον κόσμο σύμφωνα με δηλώσεις του Άντι Πάλμερ.

Το αφεντικό της Aston Martin Άντι Πάλμερ, σε συνέντευξή του σχετικά με το νέο υπέρ-αυτοκίνητο που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία του και τη Red Bull, δεν έκρυψε ότι ο στόχος τέθηκε στο να είναι ταχύτερο από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί σήμερα. Σημείωσε επίσης, ότι σε κάποιες πίστες πιθανότατα θα ανταγωνίζεται σε χρόνους τα αγωνιστικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος αντοχής. Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν πολλές προσδοκίες για την AM-RB 001 όπως είναι ο κωδικός του μοντέλου προς το παρόν, η μορφή του οποίου υπάρχει μόνο σε ένα σκαρίφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η Aston Martin.

Ο Πάλμερ ωστόσο δίνει μερικά περισσότερα στοιχεία, όπως ότι το hypercar των δύο εταιρειών θα κατασκευαστεί σε μόλις 99 αντίτυπα, με προτιμώμενους αγοραστές αυτούς των Vulcan και One-77 σε πρώτη φάση. Το αυτοκίνητο θα είναι διθέσιο, με κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο και πίσω κίνηση (το πρώτο της Aston Martin με αυτή τη διάταξη), ενώ το αμάξωμα και το πλαίσιο θα είναι κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα για την επίτευξη του ελάχιστου δυνατού βάρους. Ο εμβληματικός τεχνικός διευθυντής της RBR, ο Άντριαν Νιούι είναι ο υπεύθυνος του project από μηχανολογικής άποψης και έτσι το αυτοκίνητο θα διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από την F1, τόσο όσον αφορά στην υβριδική μονάδα κίνησης, όσο και στην αεροδυναμική του σχεδίαση που είναι εξόχως σημαντική στο εύρος ταχυτήτων των περίπου 400 χλμ./ώρα.Μια πρόγευση των προθέσεών του, ίσως αποτελεί η Χ210 της εικόνας, που αποτελεί το αυτοκίνητο που σχεδίασε ο Νιούι για το διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι εξομοίωσης οδήγησης Gran Turismo 5.

Η Aston Martin εργάζεται πάνω σε ένα πρωτότυπο αμάξωμα το οποίο θα αποτελέσει εκθεσιακό δείγμα για την παρουσίαση του μοντέλου σε δυνητικούς αγοραστές, ενώ η εκτιμώμενη παραγωγή του είναι το 2018. Έως τότε φυσικά θα έχουμε μια εικόνα του μοντέλου, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι εξελίσσεται σταδιακά πριν φτάσει σε μορφή παραγωγής. Τόσο ο Άντριαν Νιούι από την πλευρά της Red Bull όσο και όλα τα στελέχη της Aston Martin δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την προοπτική παραγωγής της AM-RB 001 και δεν κρύβουν πως, όπως και η McLaren, πιθανώς να προχωρήσουν και σε μια σειρά πιο «γήινων» σπορ μοντέλων, σε ένα εύρος κόστους περίπου 250.000€. Αυτό σημαίνει ότι η κορυφαία δημιουργία τους θα κοστίζει μερικά εκατομμύρια, γεγονός αναμενόμενο λόγω της άμεσης μεταφοράς αγωνιστικής τεχνολογίας και της περιορισμένης παραγωγής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!