Κυρίαρχη στην Αυστραλία η McLaren

Νίκος Τσιώκος
Κυρίαρχη στην Αυστραλία η McLaren
Η Formula1 κάνει πρεμιέρα στην Αυστραλία, όπου η McLaren είναι κυρίαρχη με 11 νίκες. Πολυνίκης του Γκραν Πρι ο Σουμάχερ, περισσότερες εκκινήσεις στο Άλμπερτ Παρκ ο Μπάτον.

Ήδη, έχει αρχίσει να αδειάζει η κλεψύδρα για την επίσημη πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος της Formula1. Η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ξεκινάει το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία και είναι ενδιαφέροντα τα στατιστικά που έχουν διαμορφωθεί εκεί, είτε στην Αδελαΐδα, είτε στο Άλμπερτ Παρκ.

Συνολικά έχουν γίνει 31 αγώνες στη χώρα των καγκουρό, με τη McLaren να είναι κυρίαρχη με 11 νίκες σε ομάδες, ενώ από οδηγούς είναι πολυνίκης με 4 ο Μίκαελ Σουμάχερ. Επίσης, ο Τζένσον Μπάτον θα φτάσει τις 17 εκκινήσεις εκεί, που είναι οι περισσότερες από κάθε άλλον.

Αναλυτικά οι αριθμοί του Γκραν Πρι της Αυστραλίας

31 αγώνες έχουν διεξαχθεί στην Αυστραλία. Ο πρώτος ήταν στην Αδελαΐδα το 1985 με νικητή τον Κέκε Ρόσμπεργκ με Williams, που ήταν και η τελευταία νίκη της καριέρας του. Από το 1996 και μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας διεξάγεται στο Άλμπερτ Παρκ.

16 γύροι συμπληρώθηκαν στον αγώνα το 1991. Έχει μείνει μέχρι σήμερα ως ο αγώνας με τους λιγότερους γύρους επί αυστραλιανού εδάφους, αλλά και όλων των εποχών. Νικητής αναδείχτηκε ο Άιρτον Σένα, με τους μισούς βαθμούς να μοιράζονται στους πιλότους.

1:24.125 είναι το ρεκόρ γύρου στο Άλμπερτ Παρκ και το κατέχει ο Μίκαελ Σουμάχερ από το 2004. Χαρακτηριστικό το ότι πέρυσι ο ταχύτερος γύρος από τον Λιούις Χάμιλτον ήταν 1:30.945 (+6.820 από αυτόν του «Σούμι»).

3 ρούκι θα δούμε στη φετινή πρεμιέρα της Formula1 στην Αυστραλία. Αυτοί θα είναι οι Τζόλιον Πάλμερ (Renault), Πασκάλ Βερλάιν, Ρίο Χαριάντο (Manor).

329 χλμ./ώρα ήταν η υψηλότερη ταχύτητα στις περσινές κατατακτήριες δοκιμές της Μελβούρνης και τα έπιασε ο Βαλτέρι Μπότας. Ταχύτερος του αγώνα ήταν ο Μάρκους Έρικσον, αλλά με 309,3 χλμ./ώρα.

17 εκκινήσεις θα συμπληρώσει μαζί με τη φετινή στο Άλμπερτ Παρκ ο Τζένσον Μπάτον, οι περισσότερες από κάθε άλλο πιλότο στην εν λόγω πίστα.

1.360 δεύτερα ήταν η διαφορά νίκης στον περσινό αγώνα μεταξύ Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ. Η μικρότερη διαφορά στο Γκραν Πρι Αυστραλίας ήταν το 1998, όταν ο Μίκα Χάκινεν νίκησε τον ομόσταυλό του Ντέιβιντ Κούλθαρντ με διαφορά 0.702, ενώ η μεγαλύτερη ήταν το 1995, με τον Ντέιμον Χιλ να απέχει δύο ολόκληρους γύρους από τον δεύτερο.

19 πιλότοι έχουν πανηγυρίσει τη νίκη στην Αυστραλία, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να έχει τέσσερις και τον Τζένσον Μπάτον να είναι στις τρεις. Από τους υπόλοιπους του τωρινού γκριντ από δύο μετράνε οι Κίμι Ραϊκόνεν, Λιούις Χάμιλτον και από μία οι Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ, Νίκο Ρόσμπεργκ.

150 είναι οι γύροι που έχει οδηγήσει την κούρσα ο Τζένσον Μπάτον στην Αυστραλία και μόνο οι Μίκαελ Σουμάχερ (235), Άιρτον Σένα (171) έχουν περισσότερους.

11 οι νίκες της McLaren στην Αυστραλία, που είναι η πολυνίκης του Γκραν Πρι, με τη Ferrari να είναι στις 7. 26 πόντιουμ μετράει η ομάδα του Γουόκινγκ, με τη Scuderia να είναι στα 21.

36 ετών είναι ο Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος θα είναι και φέτος ο μεγαλύτερος σε ηλικία πιλότος στο γκριντ. Πιο νέος ο 18χρονος Μαξ Φερστάπεν, ενώ αν τερματίσει στους βαθμούς θα γίνει ο πιο μικρός που θα το έχει πράξει αυτό στην Αυστραλία. Ήδη το έχει κάνει σε ολόκληρη την ιστορία της Formula1.

0... Ούτε ένας Αυστραλός δεν έχει ανέβει στο βάθρο στον εντός έδρας αγώνα του. Το έπραξε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο το 2014, αλλά αποκλείστηκε από τα αποτελέσματα, που σημαίνει ότι η τέταρτη θέση του Μαρκ Γουέμπερ το 2012 παραμένει το καλύτερο αποτέλεσμα Αυστραλού στο... σπίτι του.

45% είναι το ποσοστό περιπτώσεων που ο κάτοχος της pole position έχει πανηγυρίσει τη νίκη στη Μελβούρνη και 9 από τους 20 αγώνες στο Άλμπερτ Παρκ συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του Λιούις Χάμιλτον πέρυσι εκκινώντας από την pole.

12 από τους 20 αγώνες, στους οποίους ο νικητής στο Άλμπερτ Παρκ έχει κατακτήσει και τον τίτλο. Θα γίνει το ίδιο και φέτος.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!