Θετικές οι εξελίξεις για τη Seat

Πέτρος Πιτσίνης
Θετικές οι εξελίξεις για τη Seat
Η Ισπανική εταιρεία είδε για πρώτη φορά κέρδος στα ταμεία της μετά το 2008, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και ένα νέο crossover μοντέλο, μικρότερο από το Ateca.

Το 2015 ήταν μια καλή χρονιά για τη Seat, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εμφάνισε κέρδη από το 2008. Αυτά ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ μετά φόρων, σημαντική βελτίωση δηλαδή από τις ζημιές των 66 εκατομμυρίων ευρώ του 2014. Οι περισσότερες πωλήσεις, αλλά και τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους συνέβαλλαν κατά κύριο λόγο στην επίτευξη των στόχων. Τα συνολικά έσοδα της Ισπανικής εταιρείας φτάνουν τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, 11% αυξημένα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Ο Πρόεδρος της Seat, Λούκα ντε Μέο δήλωσε: «Η πρόοδος της Seat το 2015 ήταν διπλή, καθώς όχι μόνο λάβαμε ένα πραγματικό θετικό αποτέλεσμα για πρώτη φορά από το 2008, αλλά επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους με σημαντικές προκλήσεις. Εφαρμόζουμε τη σωστή στρατηγική που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη πρόκληση της διατήρησης μακροπρόθεσμης κερδοφορίας με αισιοδοξία. Έχουμε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μας χάρη στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών».

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι πωλήσεις της Seat ανεβαίνουν και έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 400.000 οχημάτων ετησίως. Η Ισπανία και η Ιταλία εμφάνισαν αυξημένη ζήτηση, κάτι που ισχύει και για την κύρια αγορά της Seat, τη Γερμανία, αλλά και για το Μεξικό. Το Leon πέτυχε τις περισσότερες συνολικές πωλήσεις με 160.900 οχήματα και αύξηση σε σχέση με πέρσι 4,4%, με τις αντίστοιχες τιμές για το Ibiza να είναι 153.600 οχήματα και 2,4% αύξηση. Το Alhambra ήταν επίσης μια ευχάριστη έκπληξη με σημαντική αύξηση πωλήσεων (+17,2%), ενώ στο σύνολο συνέβαλλε και η επιτυχία του Audi Q3 που παράγεται στο Martorell.

Τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει μαζί της η επίτευξη των στόχων είναι πολλά, όπως για παράδειγμα η αύξηση των εξόδων για διαφήμιση και marketing, η αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας (δημιουργήθηκαν 350 νέες θέσεις), αλλά και η αύξηση των επενδύσεων για το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Το νέο Ateca είναι το μοντέλο που πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή στην γκάμα της Seat, καθώς είναι το πρώτο SUV της. Όμως αυτό σύντομα θα αλλάξει, καθώς έρχεται και ένα νέο, μικρότερο από αυτό crossover, στην κατηγορία του Nissan Juke. Θα κατασκευάζεται αποκλειστικά στο Martorell και στοχεύει στην δημιουργία ενός νέου πυλώνα στήριξης των εσόδων της εταιρείας (μαζί με το Ateca), που αυτή τη στιγμή αποτελείται κυρίως από την γκάμα του Leon και του Ibiza. Το νέο crossover θα παρουσιαστεί μέσα στο 2017 και πιθανότατα θα βασίζεται στην επόμενη γενιά του Ibiza, ενώ θα προσφέρεται αποκλειστικά σε προσθιοκίνητες εκδόσεις, χωρίς αυτές οι πληροφορίες να είναι επίσημες. Σύντομα, θα υπάρξουν περισσότερα νέα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!